Ingen coronaeffekt för Skanska – ännu

Byggbolaget Skanska ökar intäkterna med 17 procent under det första kvartalet – men vd Anders Danielsson tror på en sämre marknad framöver.

Anders Danielsson, vd för Skanska. Arkivbild.

Anders Danielsson, vd för Skanska. Arkivbild.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-28 07:45

Intäkterna uppgick till 41,2 miljarder kronor, justerat för valutaeffekter ökade intäkterna, enligt bolagets segmentsredovisning. Det är en ökning med 17 procent sedan samma period förra året.

– Vi har haft ett väldigt starkt kvartal inom alla våra verksamhetsgrenar, säger Anders Danielsson till TT i samband med rapportsläppet.

Stark orderstock

Orderingången i byggverksamheten var 41,3 miljarder kronor, jämfört med 27,3 miljoner kronor samma period i fjol.

– Vi har en bra orderingång och en stark orderstock när vi går in i andra kvartalet. Vi har också en finansiellt väldigt stark position.

I första kvartalet har Skanska sett en väldigt begränsad påverkan av coronakrisen och det har inte påverkat bolaget i någon större omfattning. Det kan däremot komma att påverka bolaget framöver, enligt vd:n.

– Vi tror på en sämre marknad framöver. Vi har en bra orderstock, men vi tror att vi kommer se en sämre marknad, framförallt på det privata husbyggandet. Även bostadsmarknaden tror vi kommer vara sämre de närmaste 12 månaderna, säger Danielsson.

Behålla personal

På de flesta av sina marknader har Skanska personal som kommer från andra länder. Enligt vd:n har bolaget lyckats behålla personal på arbetsplatserna, trots coronakrisen.

– Vi har också säkerställt på andra vägar att vi har tillräckligt med personal på plats så det har vi lyckats väl med. När det gäller materialleveranser har vi sett mindre störningar, men har även där jobbat med alternativa planer. Totalt sett när det gäller material och personal så har vi inte påverkats särskilt mycket, säger Anders Danielsson.

Rättad version: I en tidigare version fanns uppgift om förväntat resultat, enligt aktieanalytiker. Det resultatmåttet är inte jämförbart med den i artikeln angivna vinsten.

Fakta: Skanskas delår i siffror

Resultat, enligt segmentsredovisning

Kvartal 1, 2020Kvartal 1, 2019
Intäkter41 16635 102
Rörelseresultat2 901488
Periodens resultat2 383355
Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

Resultat, enligt IFRS

Kvartal 1, 2020Kvartal 1, 2019
Intäkter40 34037 115
Rörelseresultat1 4821 084
Periodens resultat1 199864
Periodens resultat per aktie2:91 kronor2:11 kronor
Källa: Skanska
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!