KD och M vill öka trycket på regeringen

Regeringen dröjer med att uppfylla riksdagens begäran om stöd till enskilda näringsidkare. Nu tar Kristdemokraterna och Moderaterna ett nytt initiativ i finansutskottet. –Jag är rätt förvånad över att regeringen inte gjort något under flera månader, säger KD:s talesperson Jakob Forssmed till TT.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed (KD). Arkivbild.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed (KD). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-19 12:25

I våras uppmanade riksdagen i ett tillkännagivande regeringen att införa stöd för enskilda näringsidkare, som inte omfattas på samma sätt av de olika stödpaketen som övriga företag.

– Jag uppfattar att det finns stor fara i dröjsmålet här och är ganska förvånad över att regeringen inte gjort något under flera månader. Det är därför vi och Moderaterna tar ett förnyat initiativ där vi också lägger fram konkreta förslag på vad som kan göras för de här näringsidkarna. Det handlar om att öka pressen på regeringen, säger Forssmed.

Det är två förslag som M och KD lägger fram. För det första bör omsättningsstödet förändras, så att enskilda näringsidkare får räkna med lönekostnaderna som fasta kostnader. För det andra vill man se en ändring av reglerna för a-kassa till enskilda näringsidkare.

– Arbetslöshetsförsäkringen tvingar i dag enskilda firmor att välja mellan att antingen helt pausa eller lägga ned företaget för att kunna uppbära a-kassa. Vi menar att man under en begränsad tid ska kunna ha a-kassa på deltid och samtidigt kunna bedriva viss näringsverksamhet för att inte tappa hela sin kundkrets eller kontaktnät, säger Forssmed.

Han tror att det går att få majoritet för initiativet i finansutskottet på torsdag.

– Det fanns ju en majoritet i våras som var väldigt stor och bred för att göra något. Nu får vi se hur man reagerar på de här förslagen och det här ökade trycket som vi vill åstadkomma. Men i grunden uppfattar jag att det finns flera partier som vill göra mer och jag bedömer att det finns stöd för det, säger Jakob Forssmed (KD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!