Bilden är tagen ur en reklamfilm för bolån från Nordea där en flicka leker kurragömma med sin pappa. På bilden, som tidigare prydde Nordeas hemsida, står flickan bakom ett duschdraperi iklädd en ödledräkt och hyssjar åt sin pappa med pekfingret över munnen.
Men reklamen föll inte i god jord hos troende på konspirationsteorin illuminati, som anser att världen i hemlighet styrs av ett hemligt sällskap som grundades på 1700-talet.
"Den står för ren ondska och DET VET DE SOM SKAPAT DEN!! Så även beställaren", skriver en person i ett inlägg på Facebook som delats och kommenterats flitigt.
"Deras symbol"
En symbol som anses bevisa att konspirationen pågår är trianglar, en annan är just att sätta pekfingret framför munnen.
"Jag önskade att fler SÅG och FÖRSTOD! Flickan står i ett duschutrymme. Mannen sitter framför identitetslös. Hon gör deras tysthetstecken. Iklädd deras symbol. REPTILEN", fortsätter kvinnan.
Med "reptilen" avses att flickan bär en mjukisdräkt som ser ut som en ödla, vilket är ännu en symbol för illuminati. Ett av de mer fantasifulla påståendena inom teorin är att illuminati, de styrande, egentligen är reptiler från rymden. Såväl USA:s tidigare president George W Bush som Storbritanniens drottning Elizabeth II har pekats ut för att tillhöra reptilfolket.
Ljög om anmälningar
I diskussionen som följer inlägget uppmanar personerna varandra att anmäla Nordeas reklambild, som också anses förespråka pedofili. Flera av dem hänvisar till illuminati.
Kvinnan som varit drivande i frågan, skriver att hon bombarderat Nordea med hot om anmälningar. Hon skriver också att hon sagt till banken att hon tillsammans med ett 30-tal personer skulle anmäla bilden – medan det i själva verket bara var hon själv.
Själva reklamfilmen finns kvar, men bilden är nu utbytt mot en flicka som kelar med en hund.
"Seger. Jäklar det lönar sig att slå på E-liten", skriver kvinnan.
Nordea bekräftar att de tagit bort bilden efter att den mötts av kritik.
"Vi beklagar djupt om denna bild har sänt sådana signaler och vi tar starkt avstånd från hur det kan uppfattas – det var självklart aldrig vår avsikt. Vi beslutade att byta ut bilden när dessa synpunkter kom", skriver Nordea i ett sms till TT.
Vill inte svara
Nordeas presstjänst vill inte ställa upp på en telefonintervju och vill inte svara på vad det är för signaler eller synpunkter de syftar på.
"Angående vad olika personer har tyckt och tänkt kring bilden så hänvisar vi till de olika kommentarer som har förekommit i sociala medier", skriver Afroditi Kellberg, chef för extern kommunikation i Sverige vid Nordea, i ett mejl till TT.
TT: Anser ni att kritik av den sorten – från en konspirationsteori som tror att en hemlig elit från 1700-talet styr världen – är tillräckligt för att ta bort en bild?
"Angående din fråga om vad som krävs för att Nordea ska ta bort en bild så kan vi inte ge ett generellt svar. Vi gör löpande bedömningar kring bildval."