Kraftig trafikminskning över Öresundsbron

Coronaviruset slår hårt mot Öresundsbron. En stor del av trafiken har försvunnit under de senaste veckorna. –Vi ligger på en personbilstrafik som gått ner cirka 70 procent, säger Fredrik Jenfjord, chef för marknad och försäljning, till TT.

Skärpta inreseregler i Danmark och reserestriktioner i Sverige – färre åker över Öresundsbron i coronatider. Arkivbild.

Skärpta inreseregler i Danmark och reserestriktioner i Sverige – färre åker över Öresundsbron i coronatider. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-20 17:20

Det körs betydlig mindre över bron i corona-tider. Ett väsentligt trafikbortfall, sammanfattar Fredrik Jenfjord situationen under de senaste veckorna.

–  Vi har fortsatt viss arbetspendling till Danmark - och del fritidsresenärer från Danmark åker till Sverige. Men det som håller uppe trafiken är godset, från båda sidor, säger han.

Under påsken, vecka 15, var siffran nere på totalt 34 600 fordon – en minskning med 76 procent jämfört med samma vecka förra året.

Hur stort intäktsbortfallet är för bron vill Fredrik Jenfjord dock inte kommentera. Att trafikminskningen får konsekvenser i form av framtida prishöjningar för vanliga resenärer har han dock svårt att se.

– Vår prissättning är ett beslut som styrelsen tar. Men jag har svårt se att detta skulle leda till höjda priser, säger han till TT.

Bortfallet av trafik har däremot inneburit att Öresundsbron själv har korttidspermitterat viss personal i kundtjänst och ute på betalstationer.

– Men vi är måna om att hålla på säkerhet och tillgänglighet. Vi har viktig godstrafik över bron.

Fakta: Så många kör över bron

Den 14 mars skärptes inresereglerna till Danmark så att bara de som har ett giltigt skäl släpps in, exempelvis de som bor eller arbetar i Danmark. Detta gäller enligt nuvarande besked fram till och med den 10 maj.

Så här stor är minskningen av fordonstrafiken sedan dess (procentsiffran anger nedgången jämfört med motsvarande vecka förra året):

Vecka 12: -67 procent

Vecka 13: -71 procent

Vecka 14: -71 procent

Vecka 15: -76 procent

Den vecka som hittills i år flest fordon passerat Öresundsbron är vecka 7, då 131 600 fordon körde över bron.

Veckan med lägst antal fordon, vecka 15, passerade bara 34 600 fordon.

Källa: Öresundsbron

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!