Kraftiga prisfall i USA

Konsumentpriserna i USA sjönk med 0,8 procent i april, enligt statistik från landets arbetsmarknadsdepartement. Prisfallet är det största som har uppmätts i landet sedan finanskrisen 2008.

Konsumentpriserna sjunker i USA i coronakrisens spår. Arkivbild.

Konsumentpriserna sjunker i USA i coronakrisens spår. Arkivbild.

Foto: Amr Nabil AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-12 14:40

Kraftigt fallande energipriser och omfattande smittskyddsåtgärder i coronapandemin låg bakom utvecklingen.

Prisfallet låg i linje med marknadens förväntningar, enligt en Reutersenkät.

Exklusive livsmedels- och energipriser var prisnedgången 0,4 procent i april, vilket är den största nedgången sedan mätningarna började göras 1957, enligt arbetsmarknadsdepartementet.

Jämfört med april i fjol steg konsumentpriserna i USA med 0,3 procent.

Dramatiska tal

De dramatiska inflationstalen kommer sedan USA:s arbetsmarknadsdepartement i slutet av förra veckan rapporterade att 20,5 miljoner arbetstillfällen försvann i USA i april, vilket tryckte upp arbetslösheten till den historiska rekordnivån 14,7 procent.

På fredag väntar ännu en tung siffra från USA, när detaljhandelssiffrorna från april redovisas.

På marknaden spekulerar nu allt fler bedömare i att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med ordförande Jerome Powell, ska fortsätta sänka styrräntan till minus för att stimulera ekonomin i den djupa krisen. En antydan om Powell ser detta som en möjlig väg att gå kan komma på onsdag, då han ska presentera sin syn på det ekonomiska läget.

Stödköp av företagsobligationer

Fed har samtidigt inlett stödköp av företagsobligationer som en krisåtgärd, inom ramen för ett beslut om möjliga krisåtgärder lanserat i mars.

Majoriteten av stödköpen kommer att röra obligationer från företag med så kallat investeringsbetyg från ratinginstitut, men det kommer även att till viss del göras köp av så kallade skräpobligationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!