Kraftigt prisras inget skäl för uppsagt bolån

Så länge du betalar dina räntor kan du inte bli utslängd på gatan av banken – även om bostadens värde i coronakrisens spår rasat under lånebeloppets storlek.

Kan bli dyrt med hus. Arkivbild.

Kan bli dyrt med hus. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-09 08:05

Bostadspriserna spås rasa med 15 procent i år, bedömer storbanken SEB. Även andra prognosmakare varnar för ordentliga prisfall på bostäder, något som till viss del redan börjat synas i statistiken.

Prisras innebär att belåningsgraden lyfter till kritiska nivåer för många bland de redan högt skuldsatta svenska hushållen.

Lagen skyddar

Vad händer då om bostadens värde helt plötsligt är lägre än lånets storlek? Ja, just ingenting, konsumentkreditlagen ger bolånetagaren skydd, bara denne klarar av sina löpande åtaganden. Det är också vad flera banker och experter säger till TT.

– Om du sköter din ränta och eventuella amorteringar kan inte banken säga upp lånet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Inte heller om bankens panter tappar täckning i bostadens värde.

– Nej, inte så länge kredittagaren sköter sig, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Inte heller Tor Borg, analytiker på Boverket, ser någon sådan direkt möjlighet ur bankens perspektiv.

Visst, en bank kan säga upp bostadslånet, om det framkommer andra omständigheter som inte varit kända sedan tidigare, men det gäller oavsett kris eller ej.

Problem vid flytt

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist ser också att bank och låntagare helst kommer överens om det blir krisläge.

– Det kommer att bli en påfrestning för en del hushåll. Men vi har sett att Finansinspektionen har tagit steg för att underlätta för hushållen och jag tror att skulle situationen bli mer allvarlig kan man tänka sig att banker, bolånegivare och bolånetagare sätter sig ned och försöker komma överens så att hushållen i ett lite längre perspektiv kan bo kvar i sina bostäder och betala sina räntor och amorteringar, säger Robert Bergqvist.

Däremot kan det bli problem om bostadsägaren vill flytta. Då kan man tvingas sälja med förlust och riskera att stå med lån kvar, men utan bostad. Bankbyte kan också stjälpa kalkylen.

– Därmed riskerar man sitta fast där man sitter, säger Tor Borg.

Det syns också tydligt i att antalet bostadsaffärer nu går ner, något som i sig är prispressande.

– I min värld är det inte orimligt att prisnedgången fortsätter, säger Tor Borg.

Fakta: Skuldkvot och belåningsgrad

Vid årsskiftet låg hushållens skulder på 4 244 miljarder kronor, vilket motsvarar 85 procent av Sveriges BNP. En stor andel av skulderna, 82 procent, utgörs av bolån, enligt en undersökning gjord av Finansinspektionen.

Den genomsnittliga skuldkvoten, det vill säga hushållens skulder som andel av bruttoinkomsten, steg i fjol till 296 procent. Året före låg nivån på 290 procent. Samtidigt ökade andelen med en skuldkvot på över 450 procent.

Sedan den 14 april gäller slopat amorteringskrav för bolån för att hjälpa bolånetagare under pandemin. Undantaget gäller till och med juni 2021, då FI ska utvärdera läget i svensk ekonomi för att bedöma om undantaget ska förlängas eller tas bort.

Källa: Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!