Krav på nya miljardsatsningar

Oppositionen vill satsa flera hundra miljarder kronor mer än regeringen på krisåtgärder. Liberalerna utesluter inte att regeringens satsningar måste dubblas.

Emil Källström (C)

Emil Källström (C)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-15 10:00

– Vi är övertygade om att det behövs mer här och nu för att vi inte ska hamna i recession och massarbetslöshet senare, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

M vill slopa arbetsgivaravgifterna helt under tre månader, utvidga det statliga stödet för korttidspermitteringar så att heltidspermitteringar blir möjliga och ge ett utökat kostnadsstöd, till exempel för hyror, för företag.

Totalt räknar Svantesson med att Moderaternas åtgärder kostar staten drygt hundra miljarder kronor mer per månad för april, maj och juni.

Hög statsskuld rimligt

Hon bedömer också att kommunerna behöver ytterligare höjda statsbidrag.

– Det kommer att behövas ytterligare medel till välfärden under det här året, det är vår fasta övertygelse, säger Svantesson.

Hon anser att staten har råd att låna till de satsningar som M föreslår. Enligt henne är en statsskuld på 50 procent av BNP inte en orimlig nivå efter en sådan här kris.

Även de andra oppositionspartierna vill satsa mer på företag och jobb. KD föreslår ett kostnadsstöd till företag på cirka 85 miljarder kronor på tre månader, och även KD vill utöka stödet till företag som permitterar.

– Regeringen har gjort mycket men jag är ändå rädd för att man underskattat djupet och hastigheten i den här krisen, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

SD vill satsa mer

Sverigedemokraterna tycker att regeringen borde titta mer på grannländerna, där stöden till företag är mer omfattande. Att inte göra mer nu, kan orsaka större kostnader längre fram när ekonomin ska startas om igen, anser partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Sverige klarar av att öka statsskulden och lånefinansiera det här, säger Oscar Sjöstedt och uppskattar att det skulle kunna behövas runt 500 miljarder till i olika åtgärder, och kanske ännu mer.

Mer att vänta

Regeringens samarbetspartier, L och C, utesluter inte att mer behövs.

– Vi utesluter inte åtgärder som motsvarar det dubbla i förhållande till de åtgärder som vi redan har gjort, säger L:s ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.

Han varnar för att arbetslösheten nu riskerar att nå 90-talets höga nivåer.

Enligt Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström är fler åtgärder och paket att vänta.

– Ja, absolut. Allt vi har gjort de senaste veckorna har handlat om att säkra centrala samhällsfunktioner, säkra den svenska välfärden och säkra upp en så stor del som det går av svenska jobb och företag. Är det så att något av de tre betingen behöver ytterligare åtgärder, då är vi beredda att gå fram med dem, säger Källström till TT.

V kritiska

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson kritiserar regeringens vårbudget.

– Det finns bra reformer, satsningar på utbildning och arbetsmarknadspolitik i vårbudgeten. Men vi kan också konstatera att det är en budget för nedskärningar i välfärden, i vård, skola, omsorg och förskola. Är det det de behöver höra nu, dem vi alla kallar för hjältar? säger Andersson.

Hon pekar på att kommunerna kommer att behöva många miljarder till för att möta de demografiska förändringarna med allt fler äldre. Annars kommer det behöva göras nedskärningar, säger hon.

Ulla Andersson efterlyser också åtgärder för att stoppa smittspridningen inom äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!