”Krisåtgärder krävs för att rädda dagspressen”

Branschorganisationen Tidningsutgivarna kräver krisåtgärder av regeringen för att undvika massuppsägningar på landets nyhetstidningar.

TU vill se flera åtgärder för att undvika massuppsägningar eller att nyhetstidningar läggs ner. Arkivbild.

TU vill se flera åtgärder för att undvika massuppsägningar eller att nyhetstidningar läggs ner. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-20 21:00

I en skrivelse som lämnats till statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), kulturminister Amanda Lind (MP) och utbildningsminister Anna Ekström (S) föreslår TU flera åtgärder för att undvika massuppsägningar eller att nyhetstidningar läggs ner.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) skriver i en kommentar till TT att hon bjudit in representanter för nyhetsmedierna inklusive TU till ett möte nästa vecka:

"Vi i regeringen arbetar intensivt med att kartlägga konsekvenserna och behov av åtgärder för att mildra virusspridningens konsekvenser för samhällets olika sektorer. Spridningen av coronaviruset påverkar hela vårt samhälle och så gott som alla branscher, så även mediebranschen och dagspressen som redan innan var under stark press."

"Förödande konsekvenser"

Enligt TU omsätter dagspressen omkring 15 miljarder kronor, cirka 5,6 miljarder är annonsintäkter.

– Om dagspressen förlorar kanske tre miljarder kronor i annonsintäkter får det förödande konsekvenser för en redan ekonomiskt pressad bransch, säger Victoria Svanberg, ordförande i TU, styrelseledamot och delägare NWT-gruppen.

Förslagen omfattar bland annat skattebefrielse från moms och en omreglering av mediestödet. TU vill även att staten ska ge besked om att dagspressens nyhetsförmedling definieras som en samhällsviktig verksamhet.

– Dagstidningarnas cirka 4 000 journalister gör ett viktigt jobb – inte minst nu när hela samhället utsätts för påfrestningar på grund av coronakrisen, säger Victoria Svanberg.

"Blir mest utmanande"

Även Anders Eriksson, styrelseledamot i TU och vd för Bonnier News, är oroad.

– Lokaltidningarna är extra utsatta i den utveckling vi ser framför oss. De senaste årens konsolidering av lokaltidningsmarknaden – där exempelvis Stampen, Sörmlands Media, Mittmedia, Norran har fått nya ägare – har gjorts just på grund av utmaningarna med att finansiera lokaljournalistik. I dag finns det starka ägargrupper men när deras affärer nu utmanas är det återigen lokaltidningarnas ekonomi som blir mest utmanande, säger Anders Eriksson.

Fakta: Förslagen till regeringen
  • Tidsbegränsat lönestöd/tidsbegränsat avskaffande av arbetsgivaravgift
  • Skattebefrielse från moms
  • Omreglering av mediestödet
  • Genomförandet av returpappersförordningen skjuts upp eller helst avskaffas helt
  • TU hemställer därtill snarast ett besked från staten om att dagspressens nyhetsförmedling definieras som en samhällsviktig verksamhet
  • Källa: Tidningsutgivarna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!