Kritik mot få framsteg i brexitsamtal

Klockan tickar mer än någonsin, varnar EU:s chefsförhandlare om brexit. Bättring krävs från Storbritannien om ett avtal ska kunna nås, anser Michel Barnier.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor, Michel Barnier. Arkivfoto.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor, Michel Barnier. Arkivfoto.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-24 13:50

Den franske förre utrikesministern och EU-kommissionären är oväntat skarp i tonen på sin presskonferens efter veckans förhandlingar via webben.

– Vi kan inte acceptera att bara göra framsteg på vissa områden. Storbritannien har inte velat engagera sig på allvar inom en rad avgörande områden, säger Barnier i Bryssel.

Även om han tackar både EU:s och Storbritanniens förhandlingsgrupper för deras "konstruktivitet" är han samtidigt djupt kritisk mot diskussionerna när det gäller främst likvärdiga handelsvillkor och fisket.

Knappt om tid

På sistnämnda område har inga framsteg gjorts över huvud taget, enligt Barnier.

– EU kommer inte att gå med på något framtida ekonomiskt partnerskap som inte innehåller en balanserad, hållbar och långsiktig lösning för fisket. Det måste framgå kristallklart för Storbritannien, betonar chefsförhandlaren.

Läget görs extra allvarligt av den knappa tidsramen. Ett avtal om fiske, handel och andra samarbeten behöver finnas på plats senast i oktober för att hinna träda i kraft till årsskiftet, då de nuvarande övergångsreglerna för det brittiska utträdet ur EU slutar att gälla.

Fortsätter i maj

Visserligen finns en möjlighet att förlänga övergångstiden i upp till två år. Men det måste göras senast den 1 juli och hittills har regeringen i London ihärdigt upprepat att man inte tänker gå med på en förlängning.

Fast då måste de också börja lägga fram verkliga förslag, manar Barnier.

– Britterna kan inte tvinga fram den här väldigt korta förhandlingstiden och sedan inte göra någonting.

Nästa förhandlingsomgång är inplanerad till vecka 20, med inledning den 11 maj, också då via webben.

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet. Om förhandlingarna behöver förlängas kan även Storbritanniens övergångsperiod efter EU-utträdet förlängas. I så fall måste dock beslut om det tas senast den 1 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!