Krogrestriktioner kan förlängas till sommaren

Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringar fram till första juli nästa år. Beskedet ökar oron rejält på den svenska restaurang- och krogscenen.
–Vi är oerhört förvånade och upprörda, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.

"Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen", skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT. Arkivbild.

"Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen", skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-18 18:10

Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringsställen fram till första juli nästa år, enligt en promemoria från socialdepartementet. Den nuvarande lagen ska egentligen löpa ut vid årsskiftet, men nu föreslås det alltså att de restriktioner som sedan i somras gäller för bland annat barer och krogar ska fortgå.

"Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen", skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT. Hon fortsätter:

"Vi föreslår att nuvarande lagstiftning för serveringsställen ska förlängas – med samma regler som gäller nu för att motverka trängsel och smittspridning på till exempel restauranger och barer. Det är viktigt, eftersom serveringsställen annars är platser där man vistas länge och nära tillsammans med många andra, vilket ökar risken för smitta".

Motverka trängsel

Redan i mars kom föreskrifter, vilka gjorde det möjligt för serveringsställen att fortsätta hålla öppet, samtidigt som trängsel motverkades. Det var en lösning som behövde komma snabbt på plats, enligt ministern.

"För att ge bestämmelserna mer uthållighet och ge krögare bättre vägledning, tog regeringen fram en lag som gäller sedan i somras. Den lagstiftningen går ut till årsskiftet men bedöms alltså behöva gälla till utgången av juni nästa år. Därför remitterar vi det här förslaget. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att lagen förlängs", skriver Hallengren.

Efter remitteringen kommer regeringen som vanligt att analysera inkomna synpunkter. Tanken är sedan att lägga fram en proposition med förslaget att förlänga lagen.

"Ofattbart"

Med beskedet kom som väntat inga glädjerop från restaurang- och krogbranschen.

– Vi är oerhört förvånade och upprörda över att regeringen går ut med det här utan att ha en dialog med oss. Det är ofattbart att man kan göra så här mot näringar som redan lider, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.

Till skillnad från förslaget i fråga hade branschen förväntat sig lättnader av restriktioner under hösten.

– I stället får vi det här. Visst går folkhälsan först, men med det smittläget vi har i dag handlar det snarare om att få hjulen i många olika branscher att snurra igen, inklusive restauranger och krogar, säger Siljhammar.

Branschen har sedan pandemin bröt ut lidit av ett “enormt omsättningstapp”. Fortsätter restriktionerna väntar sannolikt masskonkurser. Så här långt i år har över 50 000 personer inom branschen förlorat jobbet eller blivit varslade, enligt Siljhammar.

– Jag ställer mig oerhört frågande till hur regeringen vet hur situationen med smittspridning ser ut nästa sommar, säger han.

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!