Ljummet intresse för Riksbankens krislån

Intresset för Riksbankens jättelån är halvljummet. Endast 60 av de erbjudna 100 miljarderna tecknades av fem banker.

Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, fick bara bud på 60 miljarder av de 100 miljarder i gratislån som man erbjöd svenska banker som krisåtgärd. Arkivbild.

Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, fick bara bud på 60 miljarder av de 100 miljarder i gratislån som man erbjöd svenska banker som krisåtgärd. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-20 12:01

Riksbankens första auktion av tvååriga gratislån till företag via banker blev inte fulltecknad.

Endast fem banker deltog i Riksbankens första auktion av tvååriga gratislån till företag via banker, uppger Riksbanken för TT.

Den totala utlåningssumman landade på 60 miljarder kronor. Riksbanken erbjöd totalt 100 miljarder i auktionen, som är en del av ett större program på totalt 500 miljarder kronor, som lanserades för en vecka sedan.

Redan på förhand hade storbankerna flaggat för att pengarna inte behövs i det här läget, att de fortfarande kan låna billigare på annat håll, något som bankanalytiker Andreas Håkansson på Danske Bank pekar på.

– Egentligen behöver bankerna inte de här pengarna, säger han.

Riksbanken berättar inte vilka de fem finansbolagen är. Andreas Håkansson säger sig inte veta heller, men gissar att storbankerna kanske inte var med.

Syftet med lånen är enligt Riksbanken att skapa ett sorts försäkringssystem som möjliggör kreditgivning från bankerna till livskraftiga företag, särskilt små och medelstora, som är på väg att slås ut till följd av coronakrisen.

Riksbanken har vid sidan av lån till företag via bankerna även vidtagit flera andra åtgärder, bland annat med att utöka sitt stödköpsprogram till 300 miljarder kronor i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!