I Kiruna handlar konflikten om godkännandet av en detaljplan. Markdeformationerna rör sig närmare bebyggelse i takt med arbetet i gruvan och i sommar beräknas de vara 80 meter från ett område som inte är detaljplanelagt för industri, uppger Norr Media. Utan detaljplanen kan arbetet i delar av gruvan inte fortsätta.
LKAB varnar för ett produktionstapp på upp emot 50 procent och att hundratals kommer att sägas upp, om inte ett beslut om detaljplanen fattas inom kort.
– Får vi inget beslut i frågan från kommunen eller någon annan måste vi starta en neddragning av driften i gruvan. Vi vill inte det och ärligt talat, det tror jag ingen annan vill heller, sade Bo Krogvig, chef för strategiska projekt till Norr Media i slutet av april.
Handlar om formulering
Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) säger att det är en formulering i ett avtal som man inte är överens om med gruvjätten, som handlar om att kommunen vill att LKAB ska ta ansvar för kostnaden av stadsomvandlingen.
– Jag känner ingen större oro för detta. Skulle det röra sig om varsel hade jag sett coronaviruset var ett större hot. Jag tror inte att LKAB kommer att låta det gå dit. I sådana fall har prestigen gått för långt, säger Selberg till Norr Media.
Kan bli spökstad
LKAB är även i konflikt med Gällivare kommun om Malmberget, där gruvbolaget vill riva 149 bostäder som står på deformerad mark. Snart är marken så instabil att man inte kan köra in med tunga maskiner i området, vilket enligt LKAB innebär att bostäderna kan bli stående där. Husen måste rivas senast under den kommande barmarkssäsongen.
– Det blir en spökstad och det vill ingen ha, säger Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef vid LKAB, till SVT Nyheter Norrbotten.
Gällivare kommun vill enligt SVT först få till ett avtal där LKAB löser in en större del av Malmberget.