Sveriges vaccinmål sattes upp i december och innebär att alla vuxna ska ha vaccinerats under första halvåret 2021.
Då räknade man med att få 15,5 miljoner doser levererade till slutet av juni. Nu pekar prognoserna på 12,3 miljoner doser.
På tisdagen ska socialminister Lena Hallengren (S) och regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström informera riksdagens socialutskott om vaccinleveranser och vaccininköp.
Inför utskottsmötet kräver Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) tydligare svar från regeringen. De vill veta hur det ser ut med kommande vaccinleveranser och om vaccinationsmålet fortfarande går att nå.
"Helt ohållbart"
M-ledaren Ulf Kristersson påpekar att det kommit flera negativa nyheter på sistone om färre leveranser än väntat till Sverige.
– Det här går inte längre. Det är helt ohållbart att vi gång på gång får nya besked, men regeringen säger inget om hur tidsplanen till sista juni ska hållas, säger han.
I torsdags meddelade läkemedelsbolaget Astra Zeneca att de bara kan leverera 2,3 miljoner doser av de 5,6 miljoner som utlovats för första halvåret 2021.
– Det var uppenbart att detta kom som en total överraskning för regeringen, säger Kristersson.
Socialministern uppgav då att "målbilden kan behöva ses över".
Själv kan Kristersson inte bedöma om vaccinationsmålet i dag är realistiskt, utan hänvisar till att det bara är regeringen som kan göra det.
– För ingen annan har full insyn i detta, säger han.
Möjliga åtgärder
Kristdemokraternas Acko Ankarberg, som är socialutskottets ordförande, varnar för att hålla fast vid mål, som inte går att nå.
– Det är inte negativt om man behöver ändra sig. Det viktiga är att man är realistisk och ger rimliga planeringsförutsättningar till regionerna och att befolkningen vet ungefär när man kommer att få vaccin, säger hon.
Ankarberg vill veta om det är möjligt att förlänga perioden mellan första och andra dosen. Och om det skulle räcka med en dos för de som redan haft covid-19.
Både Kristersson och Ankarberg vill att regeringen undersöker möjligheten att köpa in vaccin på egen hand, utanför EU:s gemensamma upphandling.
– Det är positivt om regeringen prövar alla till buds stående medel, men jag är fullt medveten om att det inte är vaccin som kommer att landa i Sverige i närtid, säger Ankarberg.
– Det finns inga lager någon annanstans med vaccin som inte används.
Enligt Astra Zeneca är orsaken till att man måste skära ned på sina vaccinleveranser att USA, Storbritannien och Indien hindrar export av vaccin tillverkad i de länderna.
EU har däremot godkänt 34 miljoner doser för export sedan slutet av januari. Bland annat till Storbritannien, Kanada, Mexiko och USA.
KD vill inte att EU inför ett exportstopp.
– Jag tror inte att det är bra med handelsrestriktioner åt något håll, säger Ankarberg.
M-ledaren tycker att man ska verka för att andra länder behandlar EU som EU behandlar dem.
– EU kan naturligtvis inte exportera vaccin till andra länder som sätter stopp för export till EU, säger Kristersson.