Enligt M satsar regeringen för lite för att rädda företag och stötta kommunerna.
– Jag tror inte att regeringen riktigt ser vidden av den lågkonjunktur vi nu går in i, säger M-ledaren Ulf Kristersson.
I partiets ekonomiska vårmotion föreslås tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter under den akuta krisen, ett nytt kostnadsstöd för drabbade företag och utvidgat stöd för korttidspermitteringar. Bara M:s förslag till kostnadsstöd beräknas kosta runt 30 miljarder kronor.
Regeringen, Centern och Liberalerna, förhandlar just nu om ett sådant stöd.
– Jag tror att alla inser att varje dag som går nu utan ett besked är en förlorad dag, säger Kristersson.
Tufft för kommuner
M anser också att regeringens stöd till kommunerna och vården inte räcker. I regeringens vårändringsbudget får kommunerna 20 miljarder kronor mer i generella statsbidrag 2020. Dessutom har vården utlovats full kostnadstäckning för de ökade kostnaderna coronakrisen medför.
M föreslår fem miljarder kronor mer i generella statsbidrag till kommunerna och fem miljarder mer än vad regeringen hittills aviserat för att täcka ökade vårdkostnader.
– Jag är rädd för att många kommuner har väldigt stora extrakostnader för allt de nu gör. Det vore en väldigt dålig signal om de efter den här krisen antingen börjar skära ned sina verksamheter eller höja skatten i en lågkonjunktur, säger Kristersson.
Enligt M så vill partiet lägga sammanlagt 150 miljarder kronor mer än vad regeringen hittills aviserat på coronarelaterade förslag, varav olika företagsstöd uppgår till nära 135 miljarder kronor. Partiet anser att de offentliga finanserna är så starka att staten kan låna upp mer pengar.
Oppositionen gör upp?
Kristersson tror att det finns förutsättningar för oppositionen att komma överens om mer pengar till kommunerna och därmed få majoritet i riksdagen för ett sådant förslag.
Kristersson pekar också på att det finns en majoritet för ett nytt kostnadsstöd till företagen. Centern och Liberalerna har dock ett budgetsamarbete med regeringen och siktar på att förhandla fram ett sådant förslag med regeringen i stället.
Moderaterna vill också se att Folkhälsomyndigheten och regeringen tar fram kriterier för när den akuta coronakrisen ska anses vara över.
– Vi måste börja förbereda oss för den tid som kommer efter krisen. Vi måste kunna se ljuset i tunneln, säger Kristersson.
Det kan handla om kriterier för hur smittspridningen ser ut och hur många provtagningar som behövs för att göra en sådan bedömning.
Moderaterna föreslår sex miljarder kronor på ökad coronatestning och vill se 150 000 genomförda tester i veckan.