Lokaler och utrustning – där känner sig många regioner någorlunda redo för vaccinationerna mot covid-19. Erfarenheten att vaccinera mot exempelvis säsongsinfluensan spelar stor roll.
Men att inleda en massvaccinering av Sveriges befolkning, en smått historisk händelse, ställer enorma krav.
– Det många kanske inte tänker på är att det också är mycket administration runt det här för att det ska fungera, både med hälsodeklarationer och intyg och att vi registrerar det här på rätt sätt. Det som vi kan styra över tycker jag att vi har bra arbete kring, säger Christine Senter, vaccinsamordnare i region Gotland.
Många olika scenarier
Frågor som i nuläget saknar svar är det svåra i arbetet att försöka göra en plan för kommande vaccinationer.
– Den största utmaningen har varit osäkerheten om när, hur mycket och vilken typ av vaccin som kan komma. Man måste jobba med så många olika tänkbara scenarier hela tiden, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i region Västerbotten.
Som situationen är nu vet man heller inte så mycket om respektive vaccin.
– Vi kan inte ta fram utbildningsmaterial eller börja förbereda personalen kunskapsmässigt. I ett vaccingodkännande kommer det att framgå om det finns risk för överkänslighet och så. Det är jätteviktig information som saknas, säger Anders Nordmark, chef på patientsäkerhetsenheten i region Värmland.
"Kan inte köa utomhus"
Då Sverige är ett stort land till ytan finns det även geografiska utmaningar. Region Västernorrland ser vissa svårigheter med exempelvis vaccinet från Pfizer som kräver frysförvaring.
– Det vi funderar mycket på är logistiken. Det är ganska många doser som tinas åt gången och hur säkerställer vi att vi kan nyttja de doserna på ett bra sätt så att vi inte förstör vaccin. Åker man ut till en mindre ort är det inte så många där som ska vaccineras och hur ser man då till att man kan nyttja vaccinmängden, säger Karin Sellgren, projektledare för covid-19-vaccinationen.
Att vaccinationerna ska starta mitt under den bistra vintern är också något vissa regioner måste ta hänsyn till.
– Det kan bli lite olika lösningar på olika ställen och vi kan mycket väl behöva använda andra lokaler än de som vi normalt sett använder, säger Pia Näsvall, chefsläkare i region Norrbotten och fortsätter:
– Det handlar mycket om att kunna bibehålla avstånd till exempel för att inte sprida smitta i köer eller liknande, vi har en ganska kall vinter i januari-februari så vi kommer inte att kunna ha köer utomhus.
"Måste klara av det"
Men trots stor ovisshet kring när ett vaccin kommer och i vilka volymer pekar regionerna på att det måste lösas.
– Det är en utmanande plan och det är högt ställda förväntningar på oss. Men vi har liksom inget annat alternativ än att klara det här, vi måste klara det, säger Pia Näsvall.
Flexibilitet är ett nyckelord – och att vara införstådd med att det finns mycket som kan hända på vägen mot det där lilla sticket i armen. Allt kommer inte att gå smärtfritt.
– Har man varit med ett tag och var man med under svininfluensan är man skolad i ödmjukhet. Det måste man ha med sig med respekt för omständigheter och leveransstopp eller annat som händer. Jag tycker att vi här har jobbat med perspektivet att vi ska klara av det här, säger Inger Nordin-Olsson, vaccinsamordnare i region Örebro.