Läkemedlet remdesivir kan förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19, men efterfrågan är stor och utbudet är begränsat.
USA har köpt upp nästan hela lagret, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen framöver. Något som flera internationella medier har rapporterat om och som tillverkaren Gilead bekräftar för TT.
"Vi har ett begränsat utbud av remdesivir under de kommande tre månaderna", skriver Anette Hummelgård, medicinskt ansvarig för Gilead Sciences i Norden, i ett mejl.
Leveransen till USA bestämdes under en diskussion med den amerikanska regeringen, efter det att förekomsten av covid-19 ökat stort under den senaste tiden, berättar tillverkaren.
"Vi är medvetna om den globala skalan på pandemin och arbetar så snabbt som möjligt för att möjliggöra åtkomst runt om i världen", skriver Hummelgård i mejlet.
Donation tillräcklig
Tyskland och Storbritannien har uppgett för nyhetsbyrån AFP att de redan har ett tillräckligt lager av läkemedlet. Sverige har också en viss tillgång av remdesivir, sedan regionerna mottagit en donation från Gilead.
Omfattningen av donationen är hemlig, men ska endast räcka till ett fåtal patienter. Största andelen av donationen går till Stockholmsregionen på grund av stor befolkningsmängd och många sjuka i covid-19.
"Det finns ett begränsat utbud av remdesivir till hands i många länder för användning i kliniska prövningar och donation inom ramen för beviljade licenser. Vi förväntar oss att detta utbud är tillräckligt för att möta den nuvarande efterfrågan i Sverige", skriver Anette Hummelgård.
Hårda prioriteringar
Det svenska utbudet av remdesivir kommer dock inte att matcha behovet, enligt Anders Sönnerborg som är professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet.
– Vi hade hoppats och antagit att det skulle komma remdesivir även under juli, augusti och september i någon typ av rättvis fördelning mellan världens olika länder, säger han.
Läkemedlet ska ges till sjukhuspatienter med covid-19 som också får syrgastillskott. Men doserna kommer inte att räcka för hela gruppen och det finns heller ingen vetenskaplig vägledning över hur läkemedlet ska fördelas mellan de som får syrgas, berättar virusforskaren.
– Vi för en diskussion om hur vi ska prioritera på bästa sätt bland de få doser som har kommit till Sverige, säger han.
Doser från donationen har redan börjat användas på enstaka patienter i Sverige, berättar Maria Landgren som är läkemedelschef på Region Skåne och har haft en central roll i att fördela donationen över landet.
– Vi får se de närmaste veckorna hur stor åtgången blir och då kan vi räkna ut hur länge donationen kommer räcka. Vi får vara rädda om den mängd vi har, säger hon.
Fick veta via media
Svenska socialministern Lena Hallengren (S) stämmer in med bilden att det svenska lagret inte är tillräckligt.
"Sverige står nu inför samma situation som andra länder. Vi har mottagit en donation med remdesivir, men tyvärr täcker det inte vårt fullständiga behov", skriver hon i ett mejl till TT.
Ministern hoppas på en gemensam upphandling för EU som planeras. I dagsläget för unionen diskussioner med Gilead om hur doser av läkemedlet kan reserveras och fördelas bland medlemsländerna, meddelar Stefan de Keersmaecker, talesperson för EU-kommissionen.
På torsdagens pressträff berättar han också hur kommissionen fick reda på att USA köpt upp nästan all tillgång av remdesivir.
– Vi blev inte informerade av den amerikanska regeringen, vi fick reda på det via media, säger han.
Andra länder än USA kan dock få tillgång till medicinen tidigare, enligt Gilead. Då kommer länder med hög sjukdomsfrekvens att prioriteras förutsatt att läkemedlet är godkänt i landet. Företaget jobbar också för att tillverka mer på kortare tid.
"Vi har kommit överens med den amerikanska regeringen att outnyttjade doser till och med september kan tilldelas för andra användningsområden, inklusive till länder utanför USA", skriver Anette Hummelgård.