Medier: USA spionerade på europeiska toppolitiker

USA har med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker, rapporterar flera medier i ett gemensamt avslöjande. Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppges vara en av dem.

USA uppges med dansk hjälp ha spionerat på bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

USA uppges med dansk hjälp ha spionerat på bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Foto: John Thys/Pool via AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-30 21:27

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp lyckats spionera på ledande svenska politiker och tjänstemän, skriver SVT, som publicerar avslöjandet tillsammans med danska, norska, tyska och franska medier.

Uppgifterna framkommer i en utredning med kodnamnet "Operation Dunhammer" inom danska underrättelsetjänsten Forsvarets Etterrettningstjenste (FE). Utredningen har analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Avslöjandet bygger på information från nio olika källor med tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten.

Hultqvist: Oacceptabelt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) berättar att han tog del av uppgifterna via SVT för drygt en vecka sedan.

– Jag har tagit kontakt med den danska ministern och mina frågor handlar om huruvida det finns uppgifter att det inom någon dansk myndighet förekommit avlyssning av Sverige, säger Hultqvist.

Enligt Peter Hultqvist, som bett om att få besöka försvarsutskottet på torsdag för att diskutera uppgifterna, har Danmark kommenterat genom att säga att avlyssning av nära allierade är "oacceptabelt".

– Det är naturligtvis allvarligt. Vi kan inte acceptera om det är så att svenska politiker och tjänstemän avlyssnas, säger han till TT.

Utrikesminister Ann Linde säger att regeringens första prioritet är att få klarhet i vad som har inträffat.

”Försvarsministern och jag har en fortlöpande kontakt om frågan, som naturligtvis också har viktiga utrikespolitiska dimensioner", säger Linde i en skriftlig kommentar.

En av källorna säger till SVT:

– Jag fick inblick i att NSA via samarbetet med FE spionerade på svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker.

Det ska enligt en annan källa röra sig om "politiker inom områden som underrättelsetjänsten normalt intresserar sig för".

Få namn

Inga namn på svenska politiker eller tjänstemän har avslöjats, men USA har bland annat spionerat på Tysklands förbundskansler Angela Merkel och landets dåvarande utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, rapporterar Danmarks Radio, som lett granskningen.

Det var den underrättelseinformation som ligger till grund för Operation Dunhammer som ledde till att FE:s chef Lars Findsen och flera andra personer på ledande positioner inom myndigheten stängdes av från sina tjänster i augusti i fjol, uppger en källa för DR.

Motiveringen då var misstankar om tillbakahållande av information och olovlig övervakning.

– Det här är ett fall som har utvecklats till den största underrättelsetjänstskandalen i dansk historia, säger en källa till DR.

Tidigare avslöjande

NSA har utnyttjat ett samarbete med FE där danska internetkablar kunnat avlyssnas för att spionera på statsledare och andra toppolitiker i Sverige, Norge, Frankrike och Tyskland, skriver DR vidare.

Redan i fjol avslöjade SVT och Danmarks Radio att NSA spionerat på svensk försvarsindustri och stridsflygplanstillverkaren Saab, men enligt de nya uppgifterna var spionaget långt mer omfattande.

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) har avböjt att ställa upp på intervjuer, men säger i ett skriftligt svar till nyhetsbyrån Ritzau att regeringen inte vill "spekulera".

Hon tillägger att den sittande regeringen har samma inställning som Helle Thorning-Schmidts regering den aktuella perioden.

"Systematisk avlyssning av nära allierade är oacceptabelt. Det antar jag att olika regeringar är och kommer vara eniga om", skriver hon.

Avslöjandena om spioneriet har publicerats av Danmarks radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde. Granskningen baseras på DR:s research.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!