"Att stödja våra grannar i kristid är nödvändigt för att hålla hela regionen stabil", säger kommissionens högste ekonomiansvarige, Valdis Dombrovskis, i ett uttalande om onsdagens förslag.
Stödet diskuterades även när EU:s utrikesministrar höll ännu ett webbmöte om coronaläget.
– Det är väldigt viktigt att vi ger stöd till EU:s grannskap. Om man inte gör det så riskerar man också en smittspridning i EU, för en del i grannskapet ligger efter oss och då kan man få en andra våg, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.
Största enskilda stödposten föreslås gå till Ukraina med 1,2 miljarder euro – drygt 13 miljarder svenska kronor. Samtidigt ligger också EU:s politiska stöd till landet fast, vilket särskilt uppskattas av Sverige.
– Jag upplever att det nu finns ett massivt stöd för att fortsätta linjen med stöd till Ukraina – samtidigt som man kräver reformer – och att fortsätta med sanktionerna, säger Linde.
Sanktionerna, främst i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar, har riktats mot ryska och ryssvänliga kretsar som utpekas för inblandning i annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina. Något lyftande är ännu inte på gång.
– Det har funnits en viss oro för att man har velat bli lösare, men det tyckte jag inte att jag märkte i dagens diskussion, säger Ann Linde.