Miljardstödpaket till amerikanska bönder

USA:s jordbruksnäring får ett ekonomiskt stödpaket på motsvarande 190 miljarder kronor för att tackla krisen i coronapandemins spår, meddelar president Donald Trump.

USA:s jordbruksminister Sonny Perdue. Arkivbild.

USA:s jordbruksminister Sonny Perdue. Arkivbild.

Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-18 06:00

Paketet kommer bland annat att innebära direkta utbetalningar till jordbrukare och producenter som Trump säger har genomlevt "enastående förluster under denna pandemi".

USA:s jordbruks- och livsmedelsindustrin har drabbats på många sätt av coronaviruset. Man har bland annat problem med att anställa säsongsarbetare och en del förpackningsanläggningar har drabbats hårt av virusutbrott.

Men förändringen i hur konsumenterna äter har också haft en enorm inverkan. Då många skolor, restauranger och arbetsplatser är stängda går matproducenter miste om mycket av sin vanliga försäljning.

– Att behöva dumpa mjölk och ploga undan grönsaker som är redo att säljas är inte bara ekonomiskt oroande, det är också hjärtskärande för de som producerar dem, säger USA:s jordbruksminister Sonny Perdue.

Perdue säger att omkring 30 miljarder kronor av stödet kommer att gå till att köpa råvaror och fördela dem till organisationer som ger mat till behövande.

Miljoner amerikaner har på senare tid tvingats vända sig till välgörenhet för att skaffa mat då de har blivit av med sina jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!