Modebransch i kris vÀdjar om hjÀlp

Coronakrisen har försatt modebranschens aktörer i en mycket svĂ„r situation. Nu vĂ€djar affĂ€rsnĂ€tverket Trade Partners Sweden om hjĂ€lp i ett upprop för agenter, distributörer, leverantörer och varumĂ€rken. –Det som Ă€r vĂ€ldigt tydligt Ă€r att vi vidtar alla Ă„tgĂ€rder som krĂ€vs, men det rĂ€cker inte, sĂ€ger vd Helena Waker.

Coronakrisen har slagit hÄrt mot modebranschens aktörer. Arkivbild.

Coronakrisen har slagit hÄrt mot modebranschens aktörer. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-04-08 10:50

Helena Waker beskriver lÀget som akut.

– Modebranschen har gĂ„tt ned 80–90 procent. MĂ„nga kanske klarar en eller tvĂ„ mĂ„nader till.

Krisen slÄr i alla led. Handeln stÄr i stort sett stilla, precis som produktionen. Levererade varor kan inte betalas. Producerade varor som Àr betalda kan inte levereras och ordrar annulleras eller pausas. För agenter, distributörer, leverantörer och varumÀrken innebÀr det stora kostnader samtidigt som de fasta utgifterna kvarstÄr.

Flera ÄtgÀrder

Trade Parters Sweden listar i sitt upprop en rad ÄtgÀrder bland annat slopad arbetsgivaravgift och hyresreduceringar till butiker, showroom och försÀljningskontor.

– Ett stort krav Ă€r att fastighetsbolagen ocksĂ„ tar sin del. Hyrorna Ă€r lika höga trots att försĂ€ljningen har dippat och dĂ€r behöver regeringen agera, sĂ€ger Waker.

PĂ„ onsdagsförmiddagen satt Waker tillsammans med representanter frĂ„n Swedish Fashion Council och Svensk Handel i möte med Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot med sĂ€rskilt ansvar för utrikeshandel. Åsa Eriksson sĂ€ger att de stora stödpaketen Ă€r lagda nu, men det hon tar med sig Ă€r att alla delar av samhĂ€llet mĂ„ste ta sitt ansvar.

– Det jag fĂ„r höra frĂ„n flera hĂ„ll Ă€r att fastighetsĂ€garna mĂ„ste ta sin del. Det finns möjlighet att sĂ€nka hyrorna och fĂ„ statligt stöd för det. Varken fastighetsĂ€garna eller nĂ„gon annan Ă€r gynnade av att lokaler gapar tomma.

Finns kÀmpaglöd

Trots att lÀget Àr akut ser Helena Waker fortfarande att det gÄr att vÀnda. Sverige har en liten fördel jÀmfört med andra lÀnder i och med att samhÀllet fortfarande fortsatt vara öppet. Och företagen Àr beredda att slÄss för sin överlevnad.

– De Ă€r beredda att kĂ€mpa till sista blodsdroppen. Det finns en kĂ€mpaglöd. Vi ser ocksĂ„ nya affĂ€rsmodeller poppa upp. Det finns en kreativitet och vilja till omstĂ€llning. Ljusningen Ă€r de spĂ€nnande initiativen frĂ„n butiker, agenter, leverantörer, distributörer och varumĂ€rken. NĂ€r vi kommit igenom det hĂ€r kommer vi att ha lĂ€rt oss otroligt mycket.

Fakta: Modebranschens behov i krisen

Andra lÀnder, inom och utanför EU, mÄste prioritera relationen med företag i andra lÀnder. Det betyder att lagÀndringar som innebÀr att avtal kan brytas, till exempel med hÀnvisning till force majeure. Andra lÀnder bör uppmanas att genom förhandlingar hitta lösningar genom dÀr bÄda partner gynnas.

Slopad arbetsgivaravgift.

Hyresreduceringar till showroom och försÀljningskontor för agenter, distributörer, leverantörer och varumÀrken.

Hyresreduceringar för butiker. Genom att stötta agenter, distributörer, leverantörer och varumÀrkens kunder sÄ stöttas Àven detta led.

LÄn och uppskjutning av moms Àr inget alternativ för mÄnga som inte kan garantera senare betalning. Att skjuta kostnader framför sig gör ÄterhÀmtningen tuff Àven nÀr handeln kommer igÄng.

Samsyn inom EU kring vikten av att vÀrna om agenter, distributörer, leverantörer och varumÀrken.

KĂ€lla: Trade Partners Sweden


Fakta: Den svenska modebranschen

OmsÀttning 326 miljarder kronor (Är 2017).

221 miljarder kronor, 68 procent av omsÀttningen, utgörs av export.

Resterande 105 miljarder utgörs av försÀljning pÄ den svenska marknaden.

H&M stÄr för 61 procent av den svenska modemarknaden.

Åren 2011–2017 var tillvĂ€xten i den svenska modeindustrin 60 procent. Under samma period ökade exporten med 90 procent.

Branschen sysselsÀtter cirka 60 000 heltidstjÀnster i Sverige.

KĂ€lla: Volante Research, Modebranschen i Sverige, Statistik och analys 2018

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!