Helena Waker beskriver läget som akut.
– Modebranschen har gått ned 80–90 procent. Många kanske klarar en eller två månader till.
Krisen slår i alla led. Handeln står i stort sett stilla, precis som produktionen. Levererade varor kan inte betalas. Producerade varor som är betalda kan inte levereras och ordrar annulleras eller pausas. För agenter, distributörer, leverantörer och varumärken innebär det stora kostnader samtidigt som de fasta utgifterna kvarstår.
Flera åtgärder
Trade Parters Sweden listar i sitt upprop en rad åtgärder bland annat slopad arbetsgivaravgift och hyresreduceringar till butiker, showroom och försäljningskontor.
– Ett stort krav är att fastighetsbolagen också tar sin del. Hyrorna är lika höga trots att försäljningen har dippat och där behöver regeringen agera, säger Waker.
På onsdagsförmiddagen satt Waker tillsammans med representanter från Swedish Fashion Council och Svensk Handel i möte med Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot med särskilt ansvar för utrikeshandel. Åsa Eriksson säger att de stora stödpaketen är lagda nu, men det hon tar med sig är att alla delar av samhället måste ta sitt ansvar.
– Det jag får höra från flera håll är att fastighetsägarna måste ta sin del. Det finns möjlighet att sänka hyrorna och få statligt stöd för det. Varken fastighetsägarna eller någon annan är gynnade av att lokaler gapar tomma.
Finns kämpaglöd
Trots att läget är akut ser Helena Waker fortfarande att det går att vända. Sverige har en liten fördel jämfört med andra länder i och med att samhället fortfarande fortsatt vara öppet. Och företagen är beredda att slåss för sin överlevnad.
– De är beredda att kämpa till sista blodsdroppen. Det finns en kämpaglöd. Vi ser också nya affärsmodeller poppa upp. Det finns en kreativitet och vilja till omställning. Ljusningen är de spännande initiativen från butiker, agenter, leverantörer, distributörer och varumärken. När vi kommit igenom det här kommer vi att ha lärt oss otroligt mycket.