Hotellrum står tomma och restauranger försöker så gott det går att bedriva sin verksamhet inom ramarna för Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer. Under de tre första veckorna i april gick totalt 183 företag i branschen i konkurs.
Värst drabbat är Stockholm där 54 företag, verksamma i hotell– och restaurangbranschen, gick omkull under perioden. Det motsvarar en ökning med 286 procent jämfört med motsvarande veckor förra året. Stockholms handelskammare beskriver den senaste tiden som "en mörk och destruktiv månad".
– Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge just nu och många företag kämpar för sin överlevnad. Dessvärre kan vi se att många företag inte lyckas, säger Stefan Westerberg, ekonom på handelskammaren.
Många förlorar jobbet
Kanske än mer talande för det allvarliga läget är antalet personer som förlorat sina jobb till följd av konkurserna i Stockholms län. Under samma period förra året blev 44 människor arbetslösa till följd av konkurser i branschen – i år rör det sig om 696 personer.
Stockholms handelskammare har analyserat bortfallet av konsumtion från utländska turister mellan den 15 mars och midsommar – och uppskattar att det rör sig om 36 miljarder kronor.
Hoppas på mer stöd
Det senaste beskedet från regeringen och samarbetspartierna är ett så kallat omställningsstöd på 39 miljarder kronor, riktade till landets företagare. Stefan Westerberg tycker att stödpaketen som hittills presenterats är bra men inte tillräckliga.
– Vi tror att det här kommer att fortsätta över sommaren och framåt. Det betyder att regeringen sannolikt behöver återkomma i frågan och sjösätta ytterligare räddningspaket, säger han.
Stockholm står för 30 procent av de totalt 183 rapporterade konkurserna, men coronarelaterade konkurser förekommer över hela landet. Under aprils tre första veckor gick 24 företag i Västra Götaland i konkurs och i Skåne 32 bolag.
– Vi förväntar oss dessvärre att det kommer att bli besvärligt för den här branschen under rätt lång tid. Ska man säga något positivt i det eländet är att en del av de företagen ändå är ganska lätta att starta upp igen, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska industri- och handelskammaren.
Västernorrland och Östergötland är de enda regionerna som inte rapporterar några företag i konkurs under aprils tre första veckor.
Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig siffra över antalet konkurser i Stockholm.