Norwegian föreslår drastisk krisplan

Det krisdrabbade norska flygbolaget Norwegians styrelse kallar till extra stämma. Ägarna ska då ta ställning till en radikal skuldrekonstruktion, där lån omvandlas till aktier. Går planen i lås kan ägarnas andel i bolaget nästan helt raderas ut.

Norwegian i akut finansiell kris till följd av coronapandemin. Arkivbild

Norwegian i akut finansiell kris till följd av coronapandemin. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-08 16:00

Omvandlingen av lån till aktier är en krisåtgärd för att rädda bolaget undan kollaps i coronakrisen. Om kapitaltillskott genom omvandlingen går att få till kan Norwegian kvalificera sig för statliga lånegarantier på upp till tre miljarder norska kronor, enligt bolaget.

Urvattnas radikalt

Norwegian kallar till extra bolagsstämma den 4 maj för att fatta beslut om styrelsens förslag, som även bygger på en nyemission efter det att lån hos leasingföretag på 38 miljarder kronor, banker och andra långivare ska konverteras till Norwegian-aktier. Även fyra obligationslån på sammanlagt 5,6 miljarder norska kronor ska omvandlas enligt förslaget.

Kapitaltillskottet från alla dessa långivare skulle innebära att befintliga aktieägares andel i bolaget skulle urvattnas radikalt.

Enligt kallelsen till extrastämman finns i dag inga avtal klara med vare sig obligationsägare eller leasingbolag, men målet är att sådana ska finnas på plats när stämman genomförs.

Dialog har inletts

"Det styrelsen nu föreslår är helt avgörande för att uppfylla de hårda krav myndigheterna har ställt för att vi ska få tillgång till lånegarantier som kommer att ge oss sammanlagt tre miljarder kronor. Vårt mål är att komma tillbaka i luften, återöppna våra flyglinjer och säkra att våra permitterade medarbetare får tillbaka sina jobb", skriver Norwegians koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande.

"Vi har inlett en dialog med obligationsägarna och andra långivare. Vi har också redan inlett arbetet med 'Nya Norwegian' och det kommer att fortsätta med full kraft de kommande veckorna", tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!