Ökad smittspridning väcker oro

Smittökningen tar fart igen och det är oroande, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten (FHM). Hon konstaterar också att den brittiska virusvarianten tar över mer och mer.

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-18 14:03

Den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien har spridning i fyra regioner: Gävleborg, Skåne, Västmanland och Örebro, enligt siffror som Sara Byfors visar på dagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Här kan vi se en trend mellan vecka fyra och sex att det är en ökning i alla regioner. Det är en tendens man sett i alla länder som haft en övervakning då man fått in den brittiska varianten, att den tar över helt enkelt.

Andra varianter

Hon poängterar att exempelvis Västmanland, som har en minskande smittspridning generellt, har en ökande trend av den här virustypen, liksom Skåne som generellt är i en platåfas.

– Så det hänger inte ihop med en ökad smittspridning.

När det gäller andra uppmärksammade virusvarianter, upptäckta i Brasilien respektive Sydafrika, är det så få fall att sifferunderlaget blir osäkert.

– De ökar något, men inte särskilt mycket, säger Sara Byfors.

Var tionde positiv

Vad gäller den allmänna smittspridningen i Sverige bröts tidigare veckors platå mellan vecka fem och sex.

– Vi har i stället en liten ökning. Tittar man på de fall som anmälts hittills under vecka sju är trenden att vi kommer att få se en viss ökning av fall även den här veckan, vilket såklart är oroväckande, säger Sara Byfors.

Det ser dock olika ut i olika regioner påpekar hon. Vissa är i en platåfas, i andra minskar det och i andra ökar det.

Antalet testade individer ökade förra veckan, till över 200 000 igen.

– Behovet av testning ökar något. Det kan bero på covid-19, men också att andra luftvägsinfektioner ökar i samhället, säger Sara Byfors.

Andelen positiva prover ligger kvar på ungefär tio procent.

Fortsatt pressat

Den nedåtgående trenden vad gäller avlidna med covid-19 kvarstår. Orsaken kan delvis vara en viss eftersläpning mellan att man får sjukdomen och avlider i den, enligt Sara Byfors:

– Så den lilla ökning vi nu ser i smittspridning återspeglas inte här ännu. Men vi tror också att vaccinationerna har en viss påverkan. Eftersom vi vaccinerat en ganska stor del av den mest sårbara gruppen får vi en effekt, vilket såklart är glädjande.

Belastningen på sjukvården är fortsatt hög, och ojämn, enligt Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

– Vi har en ökad rapportering om en försämring av läget på både kort och lång sikt när vi frågar regionerna om deras syn på framtiden.

Vad gäller smittspridningen bland personer som är 70 år och äldre så sjunker den betydligt snabbare bland dem som bor på särskilt boende jämfört med dem som har exempelvis hemtjänst.

"Inte resan i sig"

På frågan om det finns anledning att inte lämna de regioner där vi bor, eller om mutationerna redan är så spridda i landet att det inte spelar någon roll, svarar Sara Byfors:

– Det beror på vilka mutationer man pratar om. Men vi vill hela tiden poängtera att det är inte själva resan i sig, utan vad du gör på ditt resmål, eller när du är hemma, som påverkar om smittan sprids eller inte. Om du reser, undvik kontakt med människor du vanligtvis inte träffar.

TT: Men finns det inte anledning att isolera den sydafrikanska varianten, som inte visat sig vara lika utbredd?

– Det kan man resonera om. Nu får vi förhoppningsvis mer data om förekomsten av den i morgon i fler regioner. Det skiljer sig inte särskilt markant åt, även om det finns vissa kluster, som i Västmanland.

Fakta: Ytterligare 29 döda

Ytterligare 29 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt har 12 598 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 627 022 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Antalet nyinlagda fall på intensivvårdsavdelning (iva) ligger nu på en platå, vilket betyder att den nedåtgående trenden är bruten. Totalt har 5 079 personer vårdats på iva hittills med covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Nära fem procent vaccinerade

Hittills har 384 401 personer fått åtminstone en dos coronavaccin. Det motsvarar 4,7 procent av befolkningen 18 år och äldre. Av dem har 168 842 personer fått två doser, vilket motsvarar 2,1 procent av befolkningen.

Av boende på särskilda boenden har 82 procent fått minst en dos och 64 procent två doser. Av personer med hemtjänst har 39 procent fått minst en dos och 14 procent fått två doser.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!