Pontus Frithiof äger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet. En del driver han själv och en del drivs av franchisetagare. Han berättar att hans företag går bra, och är både livskraftiga och starka. I vanliga fall, vill säga. Nu står det i princip still.
– Den största delen är fyra restauranger på Arlanda. Där har vi haft en omsättning på omkring 50 miljoner kronor. Nu har den gått ned 90 procent, berättar han.
Det är bara två veckor sedan krisen började på allvar. Om det vore så väl att allt blir som vanligt igen på måndag så skulle det inte vara några problem, det skulle hans bolag klara, enligt Pontus Frithiof.
– Men det är ingen som tror att det är som vanligt igen på måndag. Den stora utmaningen nu är att ingen vet när det här vänder. Då är det svårt att hitta lösningar.
Han berättar om hur förtvivlat läget är. Det är ingen som ser någon ljusning.
– Swedavia hade ett stort möte på Arlanda med alla små privata aktörer i fredags då de informerade om läget. Det är på gränsen till katastrof, folk satt och grät, för de vet inte hur de ska klara av det här.
Underleverantörer hotas
– Och det är inte bara vi. Det är alla underleverantörer också. Ta min tvättleverantör, som vanligtvis levererar 500 servetter och dukar varje dag. Nu är det ingenting. Vänder det inte så går underleverantörerna också i konkurs.
Han säger att han gjort vad han kunnat för att skära kostnader.
– Vi har sagt upp alla provanställda, liksom all extrapersonal och alla inhyrda. Vi har också skyfflat iväg alla tjänstebilar och drar ned på allt. Vi gör det vi kan, och har utnyttjat korttidspermitteringar.
Han tycker att det är extra surt att krisen drabbar starka och livskraftiga företag, som inte har gjort något fel själva. Den här krisen kommer utifrån.
Pontus Frithiof hoppas att paniken ska lätta något efter påsk då den första chocken lagt sig, och att konsumtionen kommer i gång igen. Annars blir det riktigt, riktigt illa. Folk kommer att må väldigt dåligt av den arbetslöshet och den ekonomiska kris som väntar, precis som av viruset i sig, tror han.
– Jag förstår att allt inte kommer att bli som förut. Men att allt står stilla får så allvarliga konsekvenser för samhället. Konsumtionen måste komma i gång.
Ändå, både Riksbanken och regeringen har försökt komma med krispaket för att stötta företagarna. Men det hjälper inte krogbranschen, förklarar Pontus Frithiof.
Lån fungerar inte
– Riksbankens pengar är helt ointressanta för oss. Inte en enda en av mina krögarkollegor får låna i bankerna, för de ger inga lån till den som inte har något kassaflöde.
Just restaurangbranschen är beroende av sitt kassaflöde, kommer inga pengar in så är uthålligheten liten, förklarar han.
Han ger inte heller mycket för de krislån och uppskov som regeringen nu gör möjligt. Det är inte lån som behövs.
– Uppskovet med arbetsgivaravgifter och skatt är bra, men det är ju pengar som ska betalas senare. Den genomsnittliga vinstmarginalen i min bransch är 2 procent, och då är det svårt med lån.
Det gäller även det nya krispaket som regeringen presenterade på fredagen, då små företag ska kunna få lån via Almi.
– Bättre då att minska skulderna, och kanske gå i konkurs. Jag ska göra allt för att undvika det, men det är inte min egen stridsvilja som avgör det här, säger Pontus Frithiof.