Under de senaste veckorna har timpriset på el i Sverige pendlat kraftigt, från över 2 kronor kilowattimmen ned till normalnivån på runt 50 öre.
Den gångna veckans högsta notering på elmarknaden Nordpool – där huvuddelen av svensk el handlas – var i fredags morse klockan 8 drygt 200 öre för en kilowattimme.
Och priserna är just som högst på morgonen klockan 8-11 och under eftermiddagen–kvällen klockan 16-19.
Pengar att spara
Med dessa dramatiska prisskillnader finns pengar att spara om man lägger upp sin elförbrukning rätt, berättar Emmy Tollin, hållbarhetsutvecklare vid elbolaget Godel.
– Kan man flytta sin elförbrukning till den del av dygnet när inte alla använder sin el är det det bästa.
Några vanliga vardagssysslor – som att dammsuga, köra tvättmaskin och torktumlare och ha i gång ugnen – är enligt Tollin sammanlagt 25 till 30 kronor dyrare när elen kostar som mest.
– För plånboken och klimatet det viktigare att alltid använda elen smart och inte slösa på den.
Det förutsätter att man har ett rörligt elavtal med timpris – har man ett fast elpris påverkas man inte, påkekar Tollin.
Under vintermånaderna stiger ofta elpriset kraftigt och Sverige måste bitvis importera el. Tidigare i veckan fattades dessutom beslutet om att starta Karlshamns oljekraftverk för att säkra den svenska eltillgången.
Frosta av frysen
Men de riktigt stora vinsterna kan göras av mer långsiktiga beslut om exempelvis inomhustemperatur och liknande.
Att minska inomhustemperaturen med en grad, från exempelvis 21 till 20 grader, minskar elförbrukningen. Andra metoder är att se till att ha rätt temperatur i kyl och frys, att diska i diskmaskin och att använda lock vid matlagningen, tipsar statliga Energimyndigheten.
Men de kalla vinterdagarna är även en möjlighet för spara in på el i det långa loppet, säger Godels Emmy Tollin.
– Det är jättebra läge att frosta av frysen just nu, säger hon: en igenisad frys drar betydligt mer elektricitet än en avfrostad frys. Passa på att ställa ut frysvarorna i minusgrader.