Rekommendationen ges mot bakgrund av att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) inte anser sig ha tillräckligt stort underlag till stöd för att vaccinet fungerar för äldre personer. De två andra godkända vaccinen – från Pfizer/Biontech och Moderna – bör därför prioriteras till åldersgruppen 65 år och uppåt, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Det kommer inte bli några stora omvälvande förändringar i prioritetsordningen, men däremot lite tydligare hjälp att använda de vaccin som är tillgängliga. Ålder har högsta prioritet och det kommer gälla Astra Zenecas också, men man kan tänka att hälso- och sjukvårdspersonal får använda det vaccinet i ett första skede, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Färre vårdas på sjukhus
Coronapatienter som behöver sjukhusvård fortsätter att minska, enligt Socialstyrelsen. Sammanlagt vårdas 1 752 patienter på landets sjukhus, varav 14 procent på intensivvårdsavdelningar. Det innebär att antalet patienter som behöver sjukhusvård har minskat med omkring 380 patienter sedan förra veckan.
Smittspridningen fortsätter att variera runtom i landet och är på väg att plana ut något i regioner som haft en hög smittspridning under de senaste veckorna. Det gäller bland annat Skåne, Kronoberg och Halland, enligt Folkhälsomyndigheten. Utplaningen är tydlig i Stockholm.
Fler fall av brittisk variant
Samtidigt ökar förekomsten i Sverige av den mer smittsamma mutation av viruset som först upptäcktes i Storbritannien. Mutationen kan ha en liknande spridning i Sverige som i andra europeiska länder, enligt Folkhälsomyndigheten.
Myndigheten har tillsammans med fyra regioner genomfört en stickprovskontroll på totalt 2 200 prover från smittade personer.
– Ungefär elva procent som genomgått screeningen var den brittiska varianten, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.