Regeringen: 300 miljoner till äldrebostäder

Regeringen satsar 300 miljoner kronor på bostäder till äldre. Detta för att möta den rådande bostadsbrist som finns i många kommuner.
–Det här är viktigt för att skapa en levande kommun, säger Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-14 10:30

I många kommuner råder brist på bostäder – inte minst för äldre. Samtidigt sliter kommuner runt om i landet för att kunna möta en åldrande befolkning med brist på finansiella resurser. Därför föreslår regeringen i vårändringsbudgeten att satsa 300 miljoner kronor på bostäder till äldre.

Det handlar om ett kapitaltillskott till Statens Bostadsomvandling (SBO), som jobbar med att omvandla lägenheter till att passa äldres behov och förutsättningar.

Brist i 146 kommuner

Hittills har bolaget omvandlat omkring 1 000 lägenheter och med de nya resurserna ska det bli ännu fler.

– SBO är ett väldigt viktigt bolag för att hjälpa många kommuner runt om i landet att bygga äldreboenden och kan med det här kapitaltillskottet fortsätta med sin viktiga verksamhet, säger Per Bolund (MP).

– När det gäller äldreboendena finns det ett stort behov. 146 kommuner har signalerat att det finns brist på bostäder för äldre i Boverkets enkäter, så där kommer SBO:s verksamheter att vara en viktig pusselbit för att se till att det blir en bättre balans på bostadsmarknaden även för äldrebostäder.

Det är ännu inte bestämt vilka som får ta del av de nya resurserna, utan nu kommer SBO föra diskussioner med kommuner om var det finns stora behov.

– Man ska kunna bo kvar i sin hemkommun och kunna få ett bra och tryggt boende även på sin ålders höst, säger Bolund.

Bolund spår nedgång

I flera kommuner som får möjlighet att låta äldre personer flytta in i ett anpassat boende frigörs också bostäder som kommer vara viktiga för att andra ska kunna stanna kvar på orten, exempelvis en barnfamilj som kan flytta in i ett hus som blir tillgängligt.

– Det här är viktigt för att skapa en levande kommun och ge fler människor möjlighet att kunna bo kvar där man trivs.

På fråga om coronapandemins påverkan på bostadsmarknaden anser Per Bolund att det kommer att synas ett flertal effekter.

– Det ofta är svårt för människor att fatta så stora ekonomiska beslut när det är en osäkerhet i ekonomin och det gör att det sannolikt kommer bli en nedgång i bostadspriserna. Sedan är det viktigt i den här tiden att vi kan upprätthålla byggandet av bostäder.

– Byggsektorn är en konjunkturkänslig bransch och där måste vi försöka se till så att det byggs efter de behov som finns hos befolkningen. Och där gör de investeringsstöd som regeringen har satt stor skillnad i att de kommer byggas även fortsättningsvis, säger Per Bolund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!