– Budskapet är det samma. Håll i, håll ut. Läget är allvarligt. Jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Bland annat förlängs förbudet för restauranger och kaféer att ha öppet efter klockan 20:30.
Det meddelades vid en pressträff med Löfven, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.
– För att få normal vardag igen så behöver smittspridningen minska rejält och belastningen på sjukvården minska, säger Löfven.
Till 3 maj
Folkhälsomyndigheten (FHM), som beslutar om föreskrifter för bland annat matställen och affärer, planerar att förlänga restriktionerna till 3 maj.
Förlängningen kommer också att omfatta gränsen på högst fyra personer per bord, och på bara en person om det handlar om serveringsställen som är en del av ett köpcenter och som saknar egen ingång bara får tillåta en gäst per bord.
Mat för avhämtning är sedan tidigare undantaget från serveringsförbudet på kvällen.
Även föreskriften om att det aldrig får vara mer än 500 personer i till exempel varuhus och affärer förlängs till maj. Det gör även kravet på att affärer ska vidta lämpliga åtgärder för att personer inte handlar i grupp. Liksom regeln om tio kvadratmeter per person i till exempel gym och butiker.
Regeringen uppmanar också kommunerna att fortsätta hålla icke nödvändig verksamhet för vuxna stängd till 18 april.
Avvaktar beslut
Regeringen kommer att avvakta med beslut om lättnader i deltagartaket för olika typer av kultur-, nöjes- och sportarrangemang.
FHM har tidigare föreslagit att de skulle träda i kraft 11 april, men lämnade i måndags in en begäran till regeringen om att skjuta datumet till den 3 maj.
Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att det i alla fall inte blir lättnader den 11 april. Om de kan införas 3 maj kan regeringen inte nu ta ställning till, utan måste avvakta utvecklingen av smittläget.
Samtidigt som beskedet om förlängda restriktioner kommer nya larm om att folk struntar i coronarestriktionerna.
I den senaste nationella tillsynsrapporten från länsstyrelserna drar man slutsatsen att " en betydande del av allmänheten inte uppfyller sitt ansvar enligt smittskyddslagen".
Ingen nedstängning
Regeringen har förberett en nedstängningsförordning som kan träda i kraft mycket snabbt. Den innebär att många verksamheter som i dag har restriktioner måste stänga helt, som gym-, sport- och badanläggningar, butiker, varuhus, gallerior, frisörsalonger, skönhetsmottagningar, tatueringsstudior och restauranger.
Men att aktivera den förordningen är inte aktuellt. Inte heller andra nya restriktioner
– Det gäller att de åtgärder som införs bedöms ha en god effekt, säger socialminister Lena Hallengren (S)
Hon pekar på att smittspridningen framförallt sker i människors privata sfär och att det gäller att se till att folk följer de restriktioner som finns.