Trots oron för en svagare ekonomi framöver har säsongen för fritidshus fått en rivstart.
– Det finns en stor efterfrågan för att köpa fritidshus och det är ett högre tryck nu än under samma tid i fjol, säger Camilla Andersson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sala och Heby, till TT.
Hittills har husen även sålts snabbare än under april förra året. Det är samtidigt många som hör av sig och vill sälja, men det skulle behövas ännu fler för att möta efterfrågan, tillägger hon.
– I rådande omständigheter tror vi att flera planerar att stanna hemma i sommar och söker därför ett semesterboende på hemmaplan. Det är nog därför det flyter på så bra, säger Camilla Andersson.
Stor förändring
Att det finns färre objekt till försäljning är det ingen tvekan om. Under de första fyra veckorna i april har utbudet av fritidshus i hela riket minskat kraftigt, jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från Hemnet.
Den fjärde veckan i april fanns 1 420 annonser för fritidshus på Hemnet, som kan jämföras med drygt 1 800 samma vecka förra året. Det är betydligt lägre, konstaterar Staffan Tell, talesperson för Hemnet.
– Det är en stor förändring. Det är däremot svårt att säga exakt vad det beror på, säger han.
Även siffror från Booli visar att utbudet har minskat – från den 25 mars till den 21 april är antalet fritidshus ner med 18 procent jämfört med samma period förra året.
Möjlig coronaeffekt
Att coronavirusets påverkan kan ha med saken att göra är inte att utesluta, enligt Staffan Tell. Med fortsatta reserestriktioner och om det lutar mot att semestrarna spenderas i Sverige, kan intresset för fritidshus öka.
Till skillnad från bostadsrätter, som har visat en viss avmattning i priserna, kan priserna för fritidshus utvecklas åt andra hållet.
– Om man har ett fritidshus kanske man nu vill behålla det i större utsträckning, vilket gör att utbudet minskar. Priserna kan eventuellt öka i och med att utbudet är lågt om efterfrågan ökar, säger Staffan Tell.
De senaste åren har intresset generellt ökat eftersom man kan hyra ut sitt fritidshus för upp till 50 000 kronor skattefritt. Det har även kommit fler digitala verktyg som gör det enklare att hyra ut sitt fritidshus, enligt Hemnet.
– Tittar man även på beståndet för fritidshus så är mycket byggt på 60- och 70-talet och det tillkommer inte så mycket mer. Så utbudet är begränsat, fortsätter Staffan Tell.
Uppåtgående priser
Precis som Staffan Tell konstaterar även Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, att utbudet är lägre under april, jämfört med samma månad förra året.
– Efterfrågan är lika hög som förra året och till och med något högre i enskilda områden. Sannolikt kommer vi se en uppåtgående prisutveckling den här säsongen, säger Marcus Svanberg.