Avtalet innebär att tjänstemän som arbetar i SKF-fabriken i Göteborg kommer att gå ned i arbetstid till 80 procent. Tjänstemän inom staben och inom andra funktioner på huvudkontoret kommer samtidigt att gå ned i arbetstid till 40 procent.
Berör inte kollektivanställda
De som går ned i arbetstid till 40 procent kommer med hjälp av statligt stöd att få 92,5 procent av sin lön.
"Det här beslutet är lika svårt som det är nödvändigt att fatta. Precis som många andra industrier ser vi en påverkan av den rådande situationen i världsekonomin och därför måste vi jobba för att anpassa vår verksamhet och reducera kostnader, lokalt och på global nivå", skriver vd Alrik Danielsson i en kommentar till TT.
Kollektivanställda och de som arbetar med logistiktjänster i Göteborg, cirka 1 000 medarbetare, berörs inte av avtalet.
– Det har att göra med att orderbeläggningen i fabriken i Göteborg är fortsatt god. Det är klart att det är ett osäkert läge i marknaden och vi följer det väldigt noga, men just nu har vi inget behov att ta sådana initiativ för de kollektivanställda, säger Theo Kjellberg.
Separata diskussioner om andra orter
Uppgörelsen som träffats med facken omfattar delar av de cirka 700 SKF-anställda som finns på andra anläggningar i Sverige.
– På vissa anläggningar pågår separata diskussioner, säger Kjellberg.
SKF-aktien backar med 1,5 procent efter beskedet på en i övrigt positiv Stockholmsbörs. Därmed har aktien fallit med över 40 procent sedan årshögsta noteringen i början av februari.
SKF beslöt för en vecka sedan att tillfälligt stänga tre fabriker i Europa som tillverkar lager till fordonsindustrin i Spanien, Frankrike och Italien, bland annat med hänvisning till lokala myndighetsbeslut.
Tidigare i veckan meddelade dessutom bolagets styrelse att förslaget om utdelning till årsstämman sänks till tre kronor per aktie, från ett förslag om 6,25 kronor. Enligt styrelsen planerar bolaget att kalla till extra bolagsstämma under andra halvåret för att fatta beslut om det är aktuellt att betala ut den återstående utdelningen.
"SKF:s finansiella styrka, likviditet och övergripande ställning är stark", skrev bolaget då.