Slopad amortering inte bra för alla

Som en krisåtgärd vill Finansinspektionen (FI) att bolåntagare ska kunna slippa amorteringskravet. Att sänka boendekostnaden med tusenlappar kan vara frestande för många, men det är inte nödvändigtvis en bra idé för den enskilde.

Finansinspektionen vill att bankerna ska kunna erbjuda alla bolåntagare amorteringsfrihet, men det blir bankerna som avgör vilka som slipper amorteringskravet. Arkivbild.

Finansinspektionen vill att bankerna ska kunna erbjuda alla bolåntagare amorteringsfrihet, men det blir bankerna som avgör vilka som slipper amorteringskravet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-02 20:00

– Om man ska ha amorteringsfritt eller inte beror på vilken ekonomi man har, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Finansinspektionens förslag är nu att banker ska kunna erbjuda alla bolåntagare att slippa amorteringskravet till och med juni nästa år. Sedan tidigare gäller möjligheten att slippa amortera endast gälla arbetslösa och sjuka.

Enligt FI handlar det om hundratusentals hushåll som skulle kunna utnyttja amorteringsfriheten. För många handlar det om flera tusenlappar.

Långsiktigt bra

Det kommer att vara upp till bankerna att avgöra om en bolåntagare ska få slippa att amortera utifrån individens situation och betalningsförmåga.

För en person som blivit av med arbetet och plötsligt förlorat en del av sin inkomst kan amorteringsfriheten så klart ge en välbehövlig lättnad. Men för den som har råd finns egentligen ingen anledning att sluta amortera, anser Arturo Arques.

– Långsiktigt är det alltid en bra idé att amortera, i synnerhet om man har en hög belåningsgrad, säger han.

På det sättet minskar hushållet skulden kontinuerligt och därmed den summa på vilken räntan beräknas: ju mindre skuld, desto lägre räntekostnad.

Prioritera sparbuffert

En annan grupp som kan ha nytta av amorteringsfrihet är de som inte har något buffertsparande för sämre tider, anser Arturo Arques.

– De hushåll som saknar ett sparande bör pausa amorteringarna och prioritera.

Ett riktmärke är att ha motsvarande två månadslöner efter skatt på buffertkontot, men summan beror hur stora utgifter hushållet har som kan räknas som nödvändiga.

– Om du blir arbetslös kan du få vänta ett tag på att få någon ersättning, säger Arturo Arques.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!