Fas 3-studien presenteras i den medicinska tidskriften The Lancet och baseras på 19 866 personer som deltog i studien.
"Framställandet av Sputnik V-vaccinet har kritiserats för att ha skyndats på och för att ha saknat transparens. Resultatet är nu tydligt och ett nytt vaccin kan hjälpa till att bekämpa covid-19", säger bland annat professor Ian Jones vid University of Reading i en kommentar som distribuerats via The Lancet.
Varit kontroversiellt
Sputnik V-vaccinet har av många i omvärlden ansetts kontroversiellt. Redan i augusti förra året presenterades vaccinet utan att kliniska tester slutförts och fick namn efter den sovjetiska satelliten. Världshälsoorganisationen (WHO) ville då heller inte ge någon kvalitetsstämpel.
Studien visar nu att effektiviteten är på samma nivå som Pfizer/Biontechs samt Modernas vaccin som bland annat används i EU.
Samtidigt uppges att det inte finns tecken på ett vaccinet är mindre effektivt för personer som är 60 år eller äldre. Just hur väl vaccinet fungerar hos en äldre åldersgrupp har varit en fråga beträffande Astra Zenecas vaccin.
– Effektiviteten ser bra ut, särskilt för de över 60 år. Det är bra att ha ytterligare ett vapen, säger Danny Altmann, professor i immunologi vid Imperial College till Reuters.
Fått ett godkännande
Vaccinet har innan studien presenterades fått ett godkännande i omkring 15 länder, förutom Ryssland, bland annat i Argentina, Ungern och Förenade arabemiraten.
Ytterligare 25 länder kommer nu enligt uppgift att ge klartecken under de närmaste veckorna.
För EU och svensk del har det tidigare sagts att en formell ansökan om godkännande ska lämnas in i februari, enligt den ryska investeringsfonden RDIF.
I Ryssland har dock vaccinationsprocessen gått långsam, dels på grund av problem med att skala upp produktionen, dels på grund av låg vaccinationsvilja bland befolkningen.
Merkel: Välkommet
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att Sputnik V säger att det är för tidigt att kommentera studien:
"Intressanta data. Behöver dock sätta mig in i detaljerna för att kunna säga mer. EU har blivit kontaktade men vi har inte börjat prata ännu. En förutsättning är att de lämnar in en ansökan till Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), vilket de har sagt att de skall göra", meddelar han i en skriftlig kommentar till TT.
Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel finns det inget som hindrar att det ryska vaccinet används i EU, om och när det godkänts av EMA.
– Varje vaccin är välkommet i EU, säger hon i en intervju med det tyska etermediebolaget ARD.
Merkel berättar att hon nyligen talade med Rysslands president Vladimir Putin om vaccinet och utesluter till exempel inte att samarbeta med produktionen i ett senare steg.