Starka finanser räddar börsbolagen

Trots jättekrisen så klarar sig börsbolagen överlag utan nytt ägarkapital, tror bedömare.
–Många av de som har det tuffast ligger inte på börsen, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Scandic tillhör bolagen som kan tvingas be ägarna om mer pengar. Arkivbild.

Scandic tillhör bolagen som kan tvingas be ägarna om mer pengar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-12 12:05

Nä, någon våg av nyemissioner väntas inte. Den absoluta merparten av börsbolagen, och då framför allt de större, lär inte behöva be ägarna om mer pengar för att övervintra krisen. Men det bygger på att coronapandemin inte blir alltför långvarig.

– Överlag sitter bolagen i en bra situation jämfört med finanskrisen 2008, med relativt låg skuldsättning, säger Maria Landeborn.

Utsatta branscher

De tunga sektorerna på börsen, industri och banker, är i gott skick.

– Många har kassorna välfyllda, de är snarare överkapitaliserade, säger Maria Landeborn, speciellt när merparten dragit i utdelningsbromsen och då ofta av politiska skäl eftersom de annars riskerar bli utan statligt permitteringsstöd.

Exempelvis lastbilsjätten Volvo som sitter på en jättekassa på över 60 miljarder kronor.

Men visst, det finns branscher som har det extra kämpigt här och nu. En bransch som är "uppenbart utsatt" är resebranschen med hotellkedjor och flygbolag, enligt Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Exempelvis hotellkedjan Scandic har flaggat för akut finansiell kris även om det ännu inte är tal om nyemission. Lundevall ser ändå en risk för att en del bolag behöver be ägarna om friskt kapital.

– Jag tror att man ska anta att det kommer att komma (nyemissioner), säger Esbjörn Lundevall.

– Det är litegrann det som börsen är till för, att man ska kunna hämta in mer pengar i kristider.

Utanför börsen

Bland de som kämpar just nu och där behovet av pengar är mest desperat märks mindre klädbolag, företag i krogvärlden, i handeln och transport- och turistindustrin.

– En väldigt stor del är detaljhandelsbolag och restauranger som går på knäna. Det är ganska lite av det som ligger på börsen, säger Esbjörn Lundevall.

Att ha en tydlig ägarbild är bra i kristider, en enskild storägare tenderar att ställa upp i större utsträckning om det börjar osa katt. Att som H&M ha överhuvudet Stefan Persson i bakgrunden är en extra säkerhet, resonerar Maria Landeborn.

De ofta högt belånande fastighetsbolagen då?

– Nej, jag har svårt att se att de sitter i situationen att de behöver mer kapital, säger Maria Landeborn.

Visserligen kan de hamna i ett läge där de tvingas sänka hyrorna. Men om inte krisen blir för långvarig klarar de det, enligt henne.

Sammantaget hjälper börsbolagens solida finanser till att hålla börshumöret uppe. För trots allt har inte aktiekurserna rasat så mycket som de annars förmodligen skulle ha gjort.

Och även hushållen har generellt mer sparpengar att ta till när det väl förmodas vända, än under finanskrisen. Det borgar för att efterfrågan kan ta fart igen, enligt Landeborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!