Efter en vår som präglats av kampen mot coronaviruset försöker EU-kommissionen ta tag i hur sommaren ska se ut.
– Det har varit en lång och väldigt svår vår. Vårdpersonalen har arbetat outtröttligt för att hålla oss friska. Men så sakteliga håller vi på att resa oss från ett liv i nedstängning, konstaterar danska Margrethe Vestager när hon presenterar onsdagens stora rese- och turismpaket från EU-kommissionen.
Här ges riktlinjer och rekommendationer om hur gränser ska kunna öppnas igen och hur passagerare och anställda inom turismen kan skyddas på bäst sätt.
– Turismen är en avgörande del av EU:s ekonomi. Men vi måste återinföra den på ett säkert sätt. Det kommer naturligtvis inte att bli en normal sommar för någon av oss. Men om vi arbetar tillsammans så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan, säger digitaliseringskommissionären på en presskonferens i Bryssel.
Tre faser
Allt utgår från smittspridningsläget. EU-kommissionen talar om tre faser, där man går från helt stängda gränser till helt öppna. I mitten finns ett mellanläge då restriktionerna endast hävs för resande mellan regioner, områden och medlemsländer med "liknande epidemiologiska situationer".
I riktlinjerna betonas att lyftandet inte får diskriminera någon. Om reserestriktionerna lyfts från resande från ett land till ett annat så måste det gälla alla EU-medborgare och alla bosatta i de berörda länderna. Och lyftandet bör i det läget också gälla för alla andra delar av EU där hälsosituationen är likadan.
– Öppnar man en gräns mellan två medlemsländer så måste alla EU-medborgare ha rätt att passera där. Man får inte säga att man bara släpper igenom människor av en viss nationalitet, en viss typ av pass, säger inrikeskommissionären Ylva Johansson till TT.
Start i juni?
Några datum för när resandet över gränserna kan starta igen nämns inte i rekommendationerna. I slutändan är det medlemsländerna själva som avgör när och vilka restriktioner man kan lyfta.
– Vi kan inte säga till när land A eller land B ska öppna för turism. Medlemsstaterna kommer steg för steg att lyfta sina restriktioner. Det kommer att ske gradvis och inte samtidigt överallt, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton på presskonferensen i Bryssel.
Från Berlin meddelar samtidigt Tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon hoppas på fria resor inom EU och grannländerna redan om en månad.
– Målet är, om infektionsgraden tillåter det, att gränskontrollerna i Schengenzonen kan slopas helt från den 15 juni, säger Merkel inför förbundsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Munskydd på flyget
Rent praktiskt rekommenderar EU-kommissionen att biljettköp och incheckningar i största möjliga mån görs online. Munskydd bör användas i "transportcenter och fordon, särskilt där fysisk distansering inte fullt ut kan garanteras hela tiden".
För flygandet ska nya hälso- och säkerhetsregler tas fram av flygsäkerhetsorganisationen EASA och EU:s smittskyddsenhet ECDC.
Exempelvis SAS har redan svarat på de nya rekommendationerna genom att från och med måndag införa obligatoriskt munskydd på alla flygningar för alla över sex år.
Andra praktiska förslag gäller hotell- och restaurangbranschen, där digital förhandsbokning rekommenderas för måltider, poolplatser och besök på gymmet.
För den som längtar till semestern för att få träffa en massa nya människor på välfyllda stränder, barer och festivaler ser det dock tufft ut.
– Om ni reser för att få uppleva folkliv så blir det en väldigt svår sommar, konstaterar Margrethe Vestager i Bryssel.