Stockholm har inlett fas 4

Region Stockholm inleder nu fas 4 av vaccinationerna mot covid-19.
–Det här är ett stort steg mot friheten, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till TT.Trycket blev direkt så högt att bokningsappen mer eller mindre kollapsade.

Nu inleds fas 4 av vaccinationerna i Region Stockholm. På bilden hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Nu inleds fas 4 av vaccinationerna i Region Stockholm. På bilden hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Foto: Linus Svensson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-05 16:03

Stockholm är den första storstadsregionen som drar i gång fas 4. I övrigt har även Värmland, Kalmar och Jönköping startat vaccinering i den avslutande fasen, det vill säga för alla dem under 60 år och som inte tillhör någon riskgrupp.

Till en början ska region Stockholm vaccinera invånarna i åldersintervaller om fem år.

– Nu till en början är det alltså 55- till 59-åringarna som kommer att kunna boka, säger Anna Starbrink.

– Det känns oerhört skönt för varje ny fas som vi kan inleda. Det känns också bra för vi trodde inte att vi skulle kunna göra det här än. Vi ligger ungefär en vecka tidigare än planerat.

"Vill ha ordning"

I gruppen finns 150 000 personer som nu har möjlighet att boka in sig på de olika vaccinationsmottagningarna i regionen.

Orsaken till åldersindelningen är att regionen inte vill skapa ett alltför hårt tryck på bokningssystemen.

– Vi vill ha lite ordning, så att människor har en rimlig möjlighet att boka tider, men det finns inga andra prioriteringsgrunder än det, säger Anna Starbrink.

Magnus Thyberg, regionens vaccinsamordnare, säger att för fas 3 är ungefär 60 procent vaccinerade i åldersgruppen 60–64 år. Till det ska läggas yngre personer i riskgrupp, men hur många av dem som är vaccinerade är svårt att säga.

Han tror inte att de i fas 3 som ännu inte är vaccinerade kommer att trängas undan nu när fas 4 öppnats.

– Vi har i de tidigare grupperna sett att det först har varit ett stort intresse för bokning och vaccination och sedan har man en långsammare ökningstakt som pågår under en lång tid, säger Magnus Thyberg.

– Vi har väntat en bra stund, det har funnits gott om lediga tider för vaccination. Så vi tycker att balansen är uppvägd.

Ingen oro

När nästa åldersintervall i fas 4 kan börja vaccinera sig går inte att säga nu, enligt Magnus Thyberg.

– När bokningstrycket minskar så släpper vi kommande grupp, säger han.

Anna Starbrink är inte orolig för att människor inte kommer att vilja vaccinera sig.

– Nej, inte alls. Det finns ju en diskussion och en oro kring Astra Zenecas vaccin men vi ser att det är många, även bland de äldre, som är vaccinerade. Så de flesta verkar känna att det känns tryggt och bra, säger hon.

TT: Men det kommer ju rapporter om tomma vaccinationslokaler?

– Det har varit väldigt fullbokat fram till för några dagar sedan, men vi har nått långt med fas 3. Det har funnits lediga tider och det är det som gör att vi nu kan inleda nästa fas.

Väntar större leveranser

Anna Starbrink säger att i dagsläget vaccineras 75 000 personer i veckan, men hon hoppas att det nu ökar beroende på vaccintillgången.

– Vi får mer nu än tidigare och vi väntar på ännu större leveranser längre fram. Det är också ett skäl till att vi släpper på ett åldersintervall i taget.

Bara minuter efter beskedet från Region Stockholm kraschade regionens bokningsapp "Alltid öppet", såtillvida att appen gick mycket trögt att använda eller att den vaccinsugne helt sonika loggades ut.

Vaccinationerna i Stockholm går att boka såväl digitalt som med en telefonitjänst, där antalet språk utökas från fem till tio.

Fakta: Fas 4 i vaccinprioriteringen

Hittills har personer som är födda 1961 eller tidigare kunnat vaccinera sig i fas 3. Även yngre personer i riskgrupp ingår i fas 3 och har kunnat få vaccin.

När nu vaccinationerna startar i fas 4 innebär det att den sista fasen inleds. Där finns personer mellan 18 och 59 år och som inte prioriterats i de tidigare faserna. I genomförandet av vaccinationer i fas fyra ska ålder fortfarande beaktas, vilket betyder att de äldsta bör vaccineras först.

I vaccinationsinsatsen bör även särskild hänsyn tas till grupper med låg socioekonomisk position och andra utsatta grupper. Därför ska även socioekonomi beaktas i vaccinationsinsatsen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!