Mindre företag står för 30 procent av skatteintäkterna i Stockholms stad. Och företag med färre än 50 anställda står för de flesta jobben i staden.
– Det här är vår basnäring, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
– Många företag, inte minst inom besöksnäringen, riskerar att gå i konkurs. Det är viktigt att här och nu kunna mildra effekterna, och från stadens sida göra vad vi kan för att underlätta.
Uppskov med hyran
Krispaketet innehåller en rad åtgärder, där mycket handlar om att tillfälligt kunna få uppskov med att betala olika former av kommunala avgifter.
Företag som hyr av något av de kommunala fastighetsbolagen ska exempelvis kunna få uppskov med att betala hyran. Torghandlare och foodtrucks kan få slippa betala markupplåtelseavgift.
Hårt pressade restauranger ska kunna dra ned på ordningsvakter, som kan vara en stor kostnad för en enskild restaurang.
Staden kommer också att underlätta hanteringen av bygglovsansökningar, exempelvis för att uteserveringar ska kunna komma i gång snabbare.
Bra, men för lite
Stockholms handelskammare tycker att åtgärderna i sig är bra, men tror inte att de är tillräckliga.
– Vi ser att det behövs en totalpaus, en form av kostnadsmoratorium under en period. I det här läget måste man vända på alla stenar, inget kan uteslutas, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på handelskammaren.
Småföretagen skulle alltså slippa att bli återbetalningsskyldiga senare och bli av med kostnader, som staden kan styra över.
– Det kommer att bli mycket dyrare för kommunen om småföretagen går omkull, än om man lägger ett kostnadsmoratorium för två, tre månader, säger Waldfogel.
– Man kommer inte att beskylla någon för att ha gjort för mycket i ett sådant här läge.