Stora problem för svenska företag

Nästan två av fem bolag har finansierings- eller likviditetsproblem på grund av coronakrisen. Det uppger företagen i en undersökning som Svenskt näringsliv genomfört.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-19 16:40

– Analysen är ganska enkel. Det är ännu värre än vi trodde för några dagar sedan. Det sprider sig väldigt snabbt från bransch till bransch och snart är ingen bransch skyddad, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Arbetsgivarorganisationen har tillfrågat totalt 40 000 medlemsföretag om hur krisen påverkat dem. Under torsdagseftermiddagen hade totalt 8 000 medlemsföretag svarat. Bland annat framkommer att:

•7 av tio export- och importbolag upplever försvårad handel.

•39 procent upplever redan finansierings- och likviditetsproblem. Detta uppger man även efter det att åtgärder från bland annat Riksbanken och finansdepartementet sjösatts.

– Läget är akut. De åtgärder som har satts in är bra och hälften av de svarande har sagt att de ska till exempel använda sig av korttidspermitteringar. Men det som händer nu är att hastigheten på det som händer är så hög. Det vi kan notera nu är att det kommer att krävas ännu fler åtgärder ännu snabbare, säger Jan-Olof Jacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!