Strandsatta svenskar flögs hem

I helgen har flera hundra svenskar som har varit strandsatta utomlands landat i Sverige. Det är ungefär 100 svenskar från Marocko och drygt 200 svenskar från Gambia som flugits hem med hjälp av utrikesdepartementet.

Flygningen från Gambia till Sverige genomfördes av SAS. Arkivbild.

Flygningen från Gambia till Sverige genomfördes av SAS. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-18 19:00

Under fredagskvällen landade ett flyg på svensk mark med svenskar som befunnit sig i Marocko ombord, skriver Dagens Nyheter.

På lördagsmorgonen landade ett flygplan till, detta från Gambia med över 200 svenska medborgare, bekräftar UD.

– Vi har nära kontakt med våra ambassader runt om i världen och kan ta vissa beslut baserat på hur trängande behoven är för svenskar utomlands. Det ser väldigt olika ut på olika platser just nu och det ändras väldigt snabbt, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till TT.

Svenskarna som landade i helgen kommer från platser som anses vara särskilt utsatta. De båda flygningarna var extrainsatta kommersiella flyg som UD hjälpte till att anordna. Det UD kan göra är bland annat att utverka landningstillstånd för flygplanen eller hjälpa svenskar utomlands med tillstånd för att få resa inom landet till flygplatsen.

Fortfarande är det svenskar fast i olika länder runt om i världen. UD ser kontinuerligt över situationen och försöker nå ut till dem med information om bland annat transportmöjligheter. Men om det är några fler svenskar som kommer att flygas hem i närtid är ännu oklart.

– Det är mycket som händer och det tas nya beslut som kan påverka flighter hela tiden, säger Buster Mirow Emitslöf.

Flyget från Marocko transporterade förutom svenskarna även cirka 200 andra EU-medborgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!