Studenter i Frankrike lever på matdonationer

Antalet döda i coronavirusutbrottet i Frankrike har stigit till drygt 21 300. Men antalet intensivvårdade patienter med covid-19 fortsätter att minska. Mängder av universitetsstudenter i landet som förlorat sina extrajobb måste klara sig på matdonationer.

Franska folkhälsomyndighetens chef Jérome Salomon (förgrunden). I bakgrunden syns regeringens talesperson Sibeth Ndiaye. Arkivbild.

Franska folkhälsomyndighetens chef Jérome Salomon (förgrunden). I bakgrunden syns regeringens talesperson Sibeth Ndiaye. Arkivbild.

Foto: Pascal Rossignol/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-22 21:50

– Många studenter har förlorat de jobb som gjorde att de kunde äta och betala rumshyra, säger Alexis Boche, medlem av lärarfacket FSU.

På onsdagen redovisades ytterligare 544 dödsfall på sjukhus och äldreboenden i Frankrike och det totala dödtalet är nu 21 340.

Enligt Jérome Salomon, chef för landets folkhälsomyndighet, minskade antalet intensivvårdade patienter med 215 jämfört med tisdagen. Nu får 5 218 smittade intensivvård, ett antal som minskat stadigt sedan toppnoteringen på 7 148 för två veckor sedan.

Extrajobben borta

Det franska samhället har i princip varit nedstängt sedan den 17 mars och först den 11 maj ska ett gradvis öppnande påbörjas.

För många universitetsstudenter har mat donerad av myndigheterna blivit enda sättet att överleva. De extrajobb de haft för att få ihop till brödfödan har försvunnit när restauranger, kaféer och butiker måste hållas stängda.

Ary Bruant, ordförande vid universitetet i Orléans söder om Paris, säger att nästan 1 000 av lärosätets 3 460 studenter säger sig ha "stora svårigheter" att kunna betala sin hyra, mat och basvaror.

"Socialt stöd och kuponger"

Värst drabbade är utländska studenter från Afrika och Asien som inte kan åka hem till föräldrar eller andra släktingar under krisen.

En hel byggnad som annars används till undervisning vid universitetet i Orléans har omvandlats till ett slags distributionscenter för nödhjälp.

Studenterna köar för att få förnödenheter utlämnade till sig av universitetspersonal utrustade med munskydd och skyddshandskar.

– Jag klarar mig huvudsakligen på socialt stöd och kuponger, säger Fatokhoma, en 28-årig student från Senegal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!