Region Blekinge och Region Kronoberg har uppgett att 25 procent av de coronatester som de har skickat med Postnord till SVA-laboratoriet i Uppsala har varit försenade, enligt Ann Lindberg, generaldirektör på myndigheten. Men det är inte första gången som prov försenas till SVA – som i vanliga fall främst analyserar djurprover.
– Vi har haft långvariga problem. Det är olika typer av problematik med både brevtjänster och pakettjänster. Vi har en dialog på hög nivå vilket i sig är positivt. I det här fallet har vi tillsammans med Postnord rotat i varför det har blivit förseningar, och det finns massor av olika anledningar till att leveranserna fastnar, säger Lindberg.
Postnord enda valet
I vanliga fall hanteras sjukvårdsprover lokalt, vilket gör att leveransproblem inte är lika vanliga. Men när provtagningen skalades upp blev regioner tvungna att skicka proverna längre.
Regionerna i det här fallet har nu valt att avsluta samarbetet med Postnord.
Men veterinärer, jägare och andra som handskas med djur i landet har inte samma valmöjlighet, utan måste förlita sig på Postnord för att få prover analyserade vid SVA. Och inte sällan blir proverna obrukbara efter ett par dagar – vilket leder till att nya prover måste tas vilket kostar både tid och pengar samt äventyrar smittskyddet.
– Vi är beroende av att proverna kommer fram i tid. En fungerande postgång är en del i att minska smittspridning av allvarliga djursjukdomar, och förseningar drabbar i förlängningen inte bara djurhälsan utan också livsmedelsförsörjningen och totalförsvarsperspektivet, säger Lindberg.
"Många dimensioner"
Djurens smittskydd kan påverka människor på olika sätt, vilket coronautbrottets misstänkta ursprung ur både myrkottar och fladdermöss vittnar om. Många allvarliga sjukdomar har orsakats av zoonoser, det vill säga sjukdomar som kan överförs mellan djur och människor, exempelvis ebola och svininfluensan.
I Sverige är risken för människan främst att drabbas av zoonoser via livsmedel, som salmonella, vilket SVA analyserar prover för. I det långa loppet kan fördröjningar av provsvar leda till att djur behandlas i onödan med fel typer av antibiotika – vilket i sin tur kan leda till antibiotikaresistens.
– Det är många dimensioner i det här. Det är både snabba och långsamma processer, säger Lindberg.
Olika slutsatser
Postnord beklagar förseningarna vad gäller coronatesterna.
– Vi tycker att det är jättetråkigt att de inte är nöjda med vår service. Vi håller på att felsöka vad det är som gått fel och vi ska såklart följa upp vad som orsakat förseningarna, säger Anna Kjellberg, pressansvarig för Postnord.
– Har man köpt vår service ska man definitivt förvänta sig att få det man betalar för, fortsätter hon.
När det kommer till SVA:s kritik delar inte Postnord bilden att många leveranser har varit försenade under lång tid. Då utgår de bland annat från Post- och telestyrelsens rapporter där det konstaterats att postföretaget med marginal efterlevt kravet om att 95 procent av breven ska vara framme inom två arbetsdagar efter inlämning.
– Post- och telestyrelsen kontrollerar att vi upprätthåller kvaliteten varje månad. Så när andra aktörer upplever något annat behöver vi hitta roten till varför de upplever problemen.
– Vi har fört en positiv dialog med SVA och kommer att fortsätta med det tills vi gått till botten med vad det beror på.