Svensk vapenexport ökar

Export av krigsmateriel uppgick till cirka 16,3 miljarder kronor 2019 – en ökning med drygt 40 procent på ett år. Merparten har gått till EU- och samarbetsländer – men flödena av svenskt krigsmateriel fortsätter till diktaturer och länder i krig.

En räddningsarbetare letar överlevande i ruinerna efter en saudisk-ledd flygbombning. Arkivbild.

En räddningsarbetare letar överlevande i ruinerna efter en saudisk-ledd flygbombning. Arkivbild.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-19 16:31

"Ökningen är i första hand en följd av den upprustning som pågår i världen", konstaterar Carl Johan Wieslander, generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), i ett pressmeddelande.

ISP är den tillsynsmyndighet som måste godkänna vapenexport.

Krigförande diktaturer

71 procent av exporten har gått till EU- och samarbetsländer. Resten, 29 procent, har gått till övriga världen där länder som Förenade arabemiraten, Pakistan och Indien svarar för den största andelen. Ungefär nio procent av den totala exporten har gått till Mellanöstern och Nordafrika.

2018 skärpte regeringen vapenexportlagen för att göra det svårare att exportera krigsmateriel till diktaturer. Ändå fortsätter exporten till länder som Förenade arabemiraten och Saudiarabien. Båda stödjer regeringsstyrkorna i kriget i Jemen, där civilbefolkningen har drabbats hårt av striderna.

Öka mer

Till Förenade arabemiraten, det tredje största exportlandet, har en följdleverans skett till det luftburna radarsystemet Globaleye. Exporttillstånd till affären beviljades 2016 och leveranser kommer att fortsätta i flera år. Inga nya exportaffärer har dock godkänts till landet sedan 2017.

En mindre del av vapenexporten, cirka 139 miljoner kronor, går till Saudiarabien. Exporten är en följdleverans från en tidigare affär. Inga nya exportaffärer har godkänts till landet sedan 2013.

"Vi bedömer att värdet av exporten under de närmaste åren kommer att motsvara 2019 års värde eller öka ännu mer", noterar Carl Johan Wieslander.

De tio största exportdestinationerna 2019
LandMiljoner krTyp av krigsmateriel
1. Brasilien3 001Materiel och teknologi till stridsflygplan
2. USA1 713Marina artillerisystem (följdleverans)
3. Förenade arabemiraten1 364Flygburet radarsystem (följdleverans)
4. Pakistan1 353Flygburet radarsystem (följdleverans)
5. Indien892Granatgevär och ammunition (följdleverans)
6. Ungern881Reservdelar till stridsflygplan
7. Norge601Reservdelar till stridsfordon
8. Tjeckien537Reservdelar till stridsflygplan
9. Nederländerna534Reservdelar till stridsfordon
10. Tyskland529 Motmedelsutrustning

Källa: Inspektionen för strategiska produkter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!