Branschorganisationen för tryggt givande skriver att det i dagsläget är "för tidigt att förutspå de totala konsekvenserna av coronaviruset".
Men en grov uppskattning har gjorts, och enligt den senaste rapporten – som har sammanställts utifrån tidigare statistik och medlemsundersökningar i mars och i april – handlar det om minst 475 miljoner kronor i minskade intäkter från allmänheten, näringslivet, organisationer och stiftelser under 2020.
– Det är väldigt mycket pengar som i slutänden betyder att det drabbar människor som tar del av olika verksamheter i ideella sektorn, allt ifrån utsatthet till forskning. Det är hela bredden, säger Charlotte Rydh.
"Finns en oro"
Nedgången under nästa år kan bli ännu större. Orsaken till det kan, enligt rapporten, vara en kraftig lågkonjunktur, börsfall och minskade utdelningar.
– Det vi ser nu är att företagen minskar bidrag och gåvor därför att de sitter illa till och att de inte kan fullfölja eller gå in i nya avtal, säger Rydh.
– I nästa steg ser vi att allmänhetens givande kommer att minska för att folk blir av med jobbet, och då måste man prioritera sin ekonomi.
"Människor bryr sig"
Bland alla förlorade miljoner finns dock en glädjande trend, säger Rydh. Det är att givandet har ökat till ändamål som rör sjukvården och coronaviruset.
– Vi också ser en enorm mobilisering bland företag och privatpersoner att de vill vara med och hjälpa till. Det är ändå en positiv trend att människor bryr sig, och då är frågan hur man ska upprätthålla det även när det blir sämre tider.
TT: Hur gör man det?
– Då får man jobba mycket med att motivera människor. De flesta av oss har ju lite extra pengar, och jag kan ju strunta i att gå och köpa min latte eller min glass eller den där extra lunchen. Gör jag det några gånger under en månad – då är det 500 kronor som jag skulle kunna ge i stället, säger Charlotte Rydh.