– Det är rätt tillfälle att accelerera offentliga investeringar som kan skapa långsiktig konkurrenskraft, inte minst när det gäller digital infrastruktur. Det finns mycket kvar av fiberutbyggnad att göra, säger Jan-Olof Jacke till TT som exempel inför finansminister Magdalena Anderssons (S) presentation av ekonomin och budgetinriktning för nästa år.
Finansministern har förvarnat om att hon och regeringen vill satsa för att återstarta ekonomin. Det ska bli en expansiv budget.
Betala igen
Men Svenskt näringsliv oroar sig för skattehöjningar trots att flera skattesänkningar har aviserats.
– Jag ör orolig över hela diskussionen om att det nu är dags för företagen att betala tillbaka, företagen betalar in väsentligt större belopp än vad de här stöden (krisstöden) någonsin kommer att uppgå till, det är viktiga att vi inte förstör förutsättningar för att investera, säger Jan-Olof Jacke.
Hot om skattehöjningar, verkliga eller upplevda, lägger en våt filt över investeringsviljan hos många företagare, hävdar han.
Lova skattestopp
– Vi tror att det är oerhört viktigt att det finns en bred politisk uppslutning om att säga att varken denna eller nästa mandatperiod kommer det att bli några skattehöjningar, säger Jacke.
På frågan om det är ansvarsfullt av politiker att lova något sådant, bland annat med tanke på behov som visat sig på olika håll under pandemin, svarar han:
– Det viktiga är att vi får kakan att växa och inte bara beskatta det vi har. Vi måste tänka på vad som får kakan att växa.
För jobbens skull, bland unga, vill Svenskt näringsliv se en generell sänkning av arbetsgivaravgiften för unga. Senaste gången en sådan fanns, under Alliansregeringen tid, blev eftermälet att den var dyrbar och att jobben inte blev så många med tanke på miljarderna det kostade. Men Jan-Olof Jacke förespråkar det ändå och menar att det skulle ha stor betydelse för ungas möjligheter till jobb i branscher som drabbats särskilt hårt av pandemin, som restauranger och hotell.
Osäkerhet kvar
På frågan om hur Jacke bedömer utsikterna för ekonomin blir svaret att osäkerhet och oro fortfarande dominerar.
– Det finns en tro på återgång till normalläge men att det kommer att ta tid, och vi kommer inte att komma tillbaka till det som var innan, det här har accelererat strukturomvandlingen, säger han och syftar på coronavirusets effekter.
Behovet att förlänga ett av regeringens krisstöd, omställningsstödet, är stort enligt organisationen.
– Det finns många som fortfarande i praktiken lever med näringsförbud, näringar som bygger på att man förflyttar sig och träffas. Det är inte företagens förskyllan utan är följden av rekommendationer och restriktioner, säger Jacke.