"Trots finans- och penningpolitiska åtgärder som saknar motstycke blir återhämtningen utdragen och arbetslösheten biter sig kvar på en hög nivå under en lång tid", skriver Swedbanks ekonomer i sin nya prognos.
De räknar med en djup nedgång för konsumtion och investeringar och ovanpå det ett rejält fall för svensk export, som under andra kvartalet trycker ned svensk BNP med 7 procent följt av en viss återhämtning i slutet av året och under 2021.
Fler uppsägningar
Data från korttransaktioner visar att öppna grundskolor, restauranger och butiker, trots covid-19-pandemin, gjort att den svenska ekonomin inte har drabbats lika hårt som de övriga nordiska länderna eller Baltikum.
"Medan restaurangbranschens omsättning i slutet på mars var cirka 70 procent lägre i Norge och Danmark jämfört med 2019, minskade omsättningen i Sverige med drygt 40 procent", skriver Swedbanks ekonomer.
Banken konstaterar att korttidspermitteringarna i Sverige i mars och april motsvarade 6 procent av arbetskraften i Sverige. Samtidigt skrevs 120 000 fler in som arbetslösa på Arbetsförmedlingen.
Och varselsiffrorna som kommit ovanpå detta indikerar fler uppsägningar.
"Varselsiffrorna i april pekar dessutom på att effekterna nu rör sig utanför besöksnäringen till tillverkning och transportsektorn", skriver Swedbanks ekonomer.
Mer finanspolitiska åtgärder
De räknar med att arbetslösheten i sommar närmar sig 11 procent, upp från drygt 7 procent före pandemin. Det motsvarar en ökning av antalet arbetslösa med cirka 300 000 personer. Ovanpå det kommer de cirka 425 000 som nu har permitterats.
Swedbanks ekonomer räknar inte med någon räntesänkning från Riksbanken under prognosperioden, men att det blir fortsatta stödköp av olika typer av värdepapper.
Däremot antas det komma mer finanspolitiska stödåtgärder ovanpå de 190 miljarder som redan har aviserats. Swedbanks prognos här ligger på cirka 300 miljarder kronor i krisåtgärder i år. Statskulden beräknas därmed lyfta till 47 procent av BNP nästa år.