– Vi befinner oss nu i fritt fall. Branschen blöder så kraftigt att vi riskerar en total restaurangdöd, säger krögaren Tareq Taylor vid en pressträff i Malmö.
Ett nätverk med ett tusental krögare har vuxit fram under coronakrisen, som slår med full kraft mot branschen.
– Vi vill kunna frysa eller pausa företagen för att, när regeringen signalerar faran över, kunna återöppna eller aktivera dem igen, säger Taylor.
Detta skulle förutsätta ett hundraprocentigt permitteringsstöd, så att personalen kan behållas, liksom statligt stöd till hyror när företagen är pausade. Bankerna skulle behöva bidra med en frysning av amorteringar och räntekostnader, menar nätverket.
Regeringen anklagas för att ge dubbla budskap när branschen å ena sidan uppmanas hålla fortsatt öppet, samtidigt som råd och rekommendationer gör att alltfler undviker restauranger, kaféer och pubar.
De åtgärdspaket som regeringen hittills presenterat räcker inte för att rädda branschen, enligt nätverket.
– Vi behöver stöd här och nu, säger Taylor.