Telias vd positiv trots coronaeffekter

Även telekomjätten Telia har påverkats av coronapandemin. Lägre annonsintäkter och inställda sportevenemang har lett till en rejäl intäktssmäll på tv- och mediaenheten.
–Det blir en snabb nedgång, men det kan också bli en snabb uppgång sen, säger Christian Luiga, tillförordnad vd på Telia till TT.

Telia har presenterat nya delårssiffror. Arkivbild.

Telia har presenterat nya delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-22 07:11

Efter Tele 2 var det dags för Telia att presentera delårssiffror. Precis som sin konkurrent kan nu Telia sammanfatta ett kvartal som påverkas av covid-19 och pandemin. Telia räknar med en negativ påverkan på sina tjänsteintäkter om cirka 100 miljoner kronor, med en lika stor påverkan på ebitda och rörelseresultatet, under första kvartalet.

Det är framförallt förvärvet av Bonniers tv-verksamhet med bland annat TV 4 som nu påverkats av coronapandemin i form av såväl inställda idrottsevenemang men också en väsentlig negativ effekt på annonsintäkter.

– Corona har slagit väldigt hårt på ekonomin, särskilt på vissa specifika delar, som sport, konstaterar Christian Luiga, och tillägger:

– Men vi är inte så oroliga för det. Det blir en snabb nedgång i tv och media, men det blir också en snabb uppgång sen.

Förhandlar om kompensation

Bolaget skriver nu att man förhandlar om ytterligare kompensation för inställda och uppskjutna sportevenemang. Telia räknar med att den förväntade kompensationen kommer att täcka minskningen av sporträttigheternas värde.

Däremot är den traditionella telekomverksamheten opåverkad även om antalet abonnemang sjönk med 43 000 på den svenska marknaden medan minskningen av tv-abonnemang var mera blygsam, 1 000 stycken.

Att resultatet skulle påverkas av nedgången för tv- och mediaverksamheten anser han var välkommunicerat sedan tidigare.

– Vår underliggande kärnverksamhet går väldigt bra, bredband, mobilt och kringtjänster. Vi har det bästa tillväxttalet så långt tillbaka jag kan komma ihåg. Vi har tillväxt på mobil verksamhet i de flesta länderna, även i Sverige där vi inte haft tillväxt i den mobila verksamheten sedan 2018. Och vi har bra tillväxt i vår bredbandsverksamhet, säger Christian Luiga.

Flera riskområden

Däremot pekar vd ut ett antal andra riskområden kopplade till coronapandemins ekonomiska konsekvenser. Riskområdena innefattar roaming, distributionsintäkter inom tv, försenade kommersiella aktiviteter, potentiella störningar inom leverantörskedjorna, medarbetares och konsulters välbefinnande och den finansiella stabiliteten hos bolagets kunder.

Telia sänker också sin prognos för helåret och förväntar sig nu ett operationellt fritt kassaflöde i spannet 9,5 miljarder kronor till 10,5 miljarder kronor, från tidigare 10,5 miljarder till 11,5 miljarder kronor.

Men, trots allt, känner sig Christian Luiga väldigt positiv när han inom några veckor lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Allison Kirkby.

– Vi går in i den här väldigt svåra situationen för samhället, för individer och företag med ett stabilt bra kvartal, säger Christian Luiga.

Fakta: Telias rapport i siffror

Kvartal 1, 2020 Kvartal 1, 2019

Omsättning 22 427 20 836

Justerat ebitda 7 277 7 413

Rörelseresultat 2 406 3 226

Resultat före skatt 1 725 2 522

Resultat efter skatt 1 345 2 522

Resultat per aktie 0:27 kronor 0:43 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!