Tina och Fomo kan förklara börsuppgången

Den senaste tidens börsuppgång förbryllar när världens bolag och ekonomier redovisar skräcksiffror till följd av coronakrisen. Men kanske kan begrepp som Tina och Fomo vara en del av förklaringen, tror experter.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Arkivbild.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-10 07:15

Aktiespararnas vd Joacim Olsson säger att det finns flera anledningar till den senaste tidens börsuppgång. Den första av två huvudförklaringar är att sparare och investerare redan nu föreställer sig en tid efter coronakrisen och därför väljer att investera i förhoppning om en återhämtning på sikt.

– Jag tror att vi går från en situation där bolag efter bolag och land efter land tvärstannade, och såg ett scenario framför sig som var mycket värre än vad man nu tror. Man ser ljuset i tunneln där borta någonstans, och det är det som styr prissättningen på marknaden, säger han.

Räntorna är låga

Den andra huvudförklaringen är det som brukar förkortas Tina, "there is no alternative", det vill säga att sparkontonas räntor är så låga att de helt enkelt inte uppfattas som lika lönsamma som börsen, enligt Olsson.

– Kapital söker fortfarande möjlighet till avkastning, och med låga räntor är börsen det huvudsakliga alternativet för många, säger han.

– En ytterligare faktor är de enorma stimulanser både centralbanker och politiska ledningar runtom i världen satt in för att hjälpa till med den här återhämtningen och hålla uppe bolagen så de överlever.

Tvist om hur lång tid

Joacim Olsson säger att han tycker att det är ett bra tillfälle att köpa aktier för den som har ett långsiktigt perspektiv på sitt aktieägande, det vill säga inte planerar att använda pengarna i närtid.

– Aktier kommer fortsatt att vara ett väldigt bra investeringsalternativ för den som vill ha avkastning på sitt kapital, men hur lång tid tar återhämtningen? Det är det man tvistar om, säger han.

Var beredd på bakslag

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, delar i mångt och mycket Aktiespararnas bild av den senaste tidens börsuppgång. Hon lyfter fram att investerare nu börjar blicka bortom krisen, att börsen upplevs som ett bättre alternativ än sparkonton när räntorna är låga, och att de väldiga stimulanspaketen har givit kurserna en skjuts uppåt.

– Börsuppgången under den senaste månaden är otroligt stark, framför allt i relation till den bistra situation som världens ekonomier befinner sig i. Men man har ett mer framåtblickande perspektiv, där man hoppas på att återhämtningen kommer bli stark och att den höga arbetslösheten inte kommer att etsa sig fast. Det återstår att se, jag tror att man ska vara beredd på att det kan komma bakslag, säger Kull.

Ett psykologiskt spel

Hon lyfter fram en ytterligare aspekt av uppgången, det som brukar kallas för Fomo, "fear of missing out", alltså att sparare och investerare köper aktier och därmed driver upp kurserna av rädsla för att missa en eventuell uppgång när krisen är över.

– Fomo kan absolut ha haft betydelse, börsen och investeringar är till viss del ett psykologiskt spel. Sedan ska vi också komma ihåg att många investerare hade relativt stora kassor för ett par månader sedan, det är mycket pengar som har stått utanför börsen som nu ska in igen. Det driver på kurserna ytterligare, säger Kull.

Fakta: Senaste tidens börsuppgång

Stockholmsbörsens OMXSPI-index har stigit omkring 26 procent sedan den 23 mars när indexet nådde årets bottennivå.

Många av världens börser har sett liknande återhämtningar sedan dess, i varierande grad, till exempel de nordiska börserna, amerikanska industriindexet Dow Jones, Frankfurtbörsen, Tokyobörsen och Hongkonbörsen. Nasdaqs kompositindex sticker ut med en uppgång på runt 38 procent.

Källa: Nasdaq, Avanza

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!