Tomma väntrum hotar knäcka privattandläkare

Hos landets privattandläkare gapar väntrummen tomma under stora delar av dagen. Antalet patienter har mer än halverats de senaste veckorna. –Nu måste regeringen stötta med pengar, annars kommer många gå i putten, säger tandläkaren Olof Thörne.

Spridningen av coronaviruset har fått många att avstå från tandläkarbesöket. Arkivbild.

Spridningen av coronaviruset har fått många att avstå från tandläkarbesöket. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-11 11:40

Han har sin mottagning på Linnégatan i centrala Stockholm. När TT talar med honom har han inte haft någon patient på ett par timmar och det dröjer ytterligare ett par till nästa besök.

Sedan spridningen av coronaviruset tog fart har många avbokat sina besök, och mottagningen har avstått från att kalla dem som ingår i riskgrupperna. Olof Thörne uppskattar att mer än hälften av intäkterna har försvunnit.

– Det är tufft, ekonomiskt. Som för alla andra. Vi har ju kvar våra kostnader. Hyran är kvar, och personalen, säger han.

Noll i intäkter

Många privattandläkare är i en liknande, eller värre, situation. Branschorganisationen Privattandläkarna bedömer, baserat på statistik från Försäkringskassan, att patientbesöken minskat med 50–60 procent de senaste veckorna. Och det är ett genomsnitt, påpekar Privattandläkarnas vd Merit Lindberg:

– Det finns de som har lite yngre patienter och de som har lite äldre. Men en del har ju noll i intäkter.

Och medan folktandvården, som förstås också kraftigt har påverkats, troligen kan räkna med att få del av miljardstöden till regionerna så är privattandläkarna hänvisade till de stöd som riktats mot näringslivet, som nedsatta arbetsgivaravgifter och förbättrade lånemöjligheter. Det är inte tillräckligt i den "väldigt kritiska situation" som den privata tandvården befinner sig i, enligt Merit Lindberg.

– Vi pratar med medlemmar hela dagarna, och en del är ju förtvivlade. Det är svårt att i dag uppskatta konsekvenserna av det här. Men vi vet att både korttidspermitteringar och uppsägningar kommer att ske.

Tusentals permitterade

Även jätten i branschen, Praktikertjänst, är hårt drabbad. Vårdkoncernen har sedan drygt en vecka korttidspermitterat all personal inom tandvård: Totalt 3 200 anställda på 900 tandvårdsmottagningar och dentallaboratorier. Merparten jobbar nu endast under 40 procent av sin normala arbetstid.

– Och det stämmer överens med hur det ser ut i tidböckerna, säger kvalitetschefen Anders Jonsson.

Praktikertjänsts styrelse har föreslagit att aktieutdelningen till ägarna slopas, men uppger att koncernens finansiella ställning är stark. För många mindre privattandläkare är läget mer prekärt, enligt Merit Lindberg – få har tillräcklig ekonomisk uthållighet för att kunna genomleva krisen helt på egen hand.

Tillbaka till tandläkaren Olof Thörne, som har räknat på hur överlevnadsförmågan ser ut utan ytterligare stöd:

– Säg att jag nog kan klara mig fram till sommaren. Men det är inte alla kollegor som har en ekonomisk buffert som i mitt fall. Jag har pengar i ladan, men det kan nog vara mer än genomsnittet.

Fakta: Miljardbransch med många småföretag

Den privata tandvården i Sverige omsätter cirka 14 miljarder kronor.

Det är en utpräglad småföretagarbransch där runt hälften av företagen har en årsomsättning under tre miljoner kronor.

Branschorganisationen Privattandläkarna har omkring 1 400 medlemsföretag, vilket motsvarar cirka 80 procent av branschen.

Privattandvården är dominerande inom vuxentandvård, med cirka två tredjedelar av marknaden, men en liten aktör inom barntandvård med en dryg tiondel.

Källa: Privattandläkarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!