Tre miljoner skyddsrockar ska bota brist

Den akuta bristen på långärmade skyddsrockar kan ha fått en lösning. Region Stockholm har lagt en beställning på tre miljoner stycken från H&M. –Det är klart att det bidrar till att förbättra läget i hela Sverige, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) hoppas att leveranserna kan komma fler regioner tillhands.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) hoppas att leveranserna kan komma fler regioner tillhands.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-22 16:20

Socialstyrelsen larmade senast på onsdagen om nationell brist på långärmade skyddsrockar inom vården. Region Stockholms stora beställning kan även komma andra regioner och kommuner till nytta.

– Vi hjälper andra län och är beredda att sälja vidare till de som har behov när vi har överskott, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

Men i första skedet ska en bedömning göras över hur stort regionens egna behov är.

De tre miljoner skyddsrockarna förväntas räcka fram till sommaren, utifrån en prognos när leveranserna endast går till Region Stockholm.

– Det är svårt för mig att uttala mig om det råder bot på hela den nationella bristen, men det borde ju i alla fall förbättra läget högst väsentligt när det handlar om så stora volymer, säger Svenonius.

På lördag väntas den första delleveransen av långärmade skyddsrockar, och om en vecka ska en miljon stycken vara levererade till Region Stockholm.

Klädjätten H&M har ställt om produktionen på en fabrik i Kina och har fått en beställning på tre miljoner skyddsrockar hittills, men företaget är redo för fler beställningar.

– Vi kan ha en kapacitet på ungefär en miljon stycken i veckan, säger Anna Palmqvist, hållbarhetschef på H&M.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!