Swedbank är nu först ut av storbankerna att varna för ekonomiska konsekvenser relaterade till coronapandemin. Kreditförlusterna på 2,2 miljarder kronor är en tiodubbling jämfört med samma period förra året. Enligt bankens IR-chef Gregori Karamouzis är det nästan uteslutande kopplat till företag och inte privatkunder.
– Det här är en reservering gällande potentiella förluster och en första bedömning. Det är egentligen bara mars månad som berörts av coronakrisen och det är fortfarande tidigt men det har samtidigt gått väldigt snabbt, säger han till TT.
Den rådande osäkerheten kring coronapandemins konsekvenser och hur långtgående dessa blir gör att Swedbank inte kan göra en fullständig bedömning på individuell nivå.
Kopplat till oljan
Därför har man tvingats göra generella reserveringar, undantaget är oljerelaterade exponeringar där sådana gjorts gällande enskilda engagemang för cirka 0,8 miljarder kronor.
– Vi kommer att göra nya bedömningar nästan på daglig basis under det här kommande kvartalet. Under andra kvartalet kommer vissa av de här portföljreserveringarna att övergå till individuella reserveringar, säger Karamouzis.
– Det är varken förvånande eller alarmerande med tanke på det som sker runtom oss. Det kommer vi se från flera banker, säger Andreas Håkansson, analytiker hos Danske Bank.
Kraftig ökning
Desto mer problematiskt är då beskedet att man återigen varnar för ökade kostnader när det gäller brister i hanteringen av penningtvätt i Baltikum. Utöver sanktionsavgiften från Finansinspektionen (FI) på 4 miljarder kronor beräknas de nu bli 1,55 miljarder kronor – en ökning med 750 miljoner jämfört med tidigare beräkning.
– Den ökade kostnaden är betydligt mera negativ, både gällande själva ökningen men också att det är tredje kvartalet i rad där ledningen ändrar kostnadsmål vilket får mig att känna att man inte överhuvudtaget har kontroll över kostnaderna. Trovärdigheten för ledningen skadas när man nu återigen guidar till högre kostnader, säger Håkansson.
– Jag vet inte om dagens beräkning håller eller om de kommer ändra igen till exempelvis till tredje kvartalet. Det förvånar mig att som ny ledning inte tar tag i kostnaderna för att få ett stopp. Det här är det sista man vill se från marknadens sida.
De högre kostnaderna för arbetet mot penningtvätt och coronakrisens effekter gör att Swedbank höjer prognosen för bankens totala kostnader 2020 till 21,5 miljarder mot tidigare 20 miljarder. I den beräkningen ingår dock inte sanktionsavgiften på 4 miljarder från FI.
Andreas Håkansson vill dock slänga in en tydlig brasklapp:
– Frågan är om man kan lita på det här eller kommer den summan också att revideras upp?